Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fysioterapi

Ett gott självförtroendet lindrar astman

Publicerad: 23 februari 2006, 09:24

Det är mindre troligt att skolarbetet hos astmatiska barn med gott självförtroende påverkas negativt av sjukdomen, jämfört med barn med sämre självförtroende. Det visar en studie av amerikanska skolbarn.


En grupp forskare, verksamma vid Bradley Hasbro Children´s Center och Brown Medical School i USA, studerade en grupp skolbarn med astma samt deras mödrar. Alla bodde i en storstad och alla hade en bakgrund i en etnisk minoritet.

Forskarna fann att barnens självförtroende och uppfattning om sin problemlösande förmåga fungerade som "resursfaktorer", eller personliga karaktärsdrag, som hjälpte barnen att kompensera negativa effekter av astmasjukdomen. Ett gott självförtroende kunde därmed väga upp effekten av exempelvis försämrande miljöfaktorer så som avgaser eller en stressig hemmiljö.

Ju mer positiva och ju bättre självförtroende barnen hade, desto mer sannolikt att astman inte påverkade skolarbetet negativt.

Forskarna menar att fyndet är intressant, eftersom det är tidigare känt att astma kan ha stor negativ effekt på skolarbetet. Exempelvis kan sjukdomen påverka saker som frånvaro och deltagande i fysiska skolaktiviteter.

Studien publicerades i Journal of School Health.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News