Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fysioterapi

Fast kontakt behöver inte vara läkare anser utredare

Publicerad: 12 mars 2008, 13:31

Den fasta kontakten i sjukvården ska i framtiden inte behöva vara en läkare föreslår regeringens utredare, Toivo Heinsoo. Men förslaget kritiseras av Läkarförbundet.


Dagens Medicin rapporterade i förra utgåvan, nr 10/08, att den fasta läkarkontakten i framtiden inte ska behöva vara en specialist i allmänmedicin. Förslaget kommer att läggas fram av Toivo Heinsoo, som leder utredningen Patientens rätt i vården. Men Toivo Heinsoo vill alltså gå ett steg längre och även slopa kravet på att den fasta kontakten i vården ska vara en läkare.

– Det är dags att organisera sjukvården utifrån patienternas behov, i stället för utifrån yrkesgrupperna i vården. Många patienter vill snabbt träffa någon, och de kräver inte att det ska vara en läkare, säger Toivo Heinsoo.

Sjuksköterskor, arbetsterapeuter och sjukgymnaster är några av de yrkesgrupper som Toivo Heinsoo anser kan fungera som fasta kontakter i vården.

– Det finns en stor mängd patienter som behöver en kontakt i vården som kan fungera som lots och kan hjälpa dem vidare till läkare vid behov, säger Toivo Heinsoo.

”Måste definitivt vara en läkare”

Läkarförbundet anser att den fasta kontakten i vården måste vara en läkare. Tanken på att bygga upp system med lotsar riskerar att leda till allvarliga brister, enligt förbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm.

– Patientens fasta kontakt måste definitivt vara en läkare, det finns ingen annan möjlighet. Med en lotsfunktion blir vården splittrad och patienten får hoppa runt mycket mer i systemet, säger hon.

Eva Nilsson Bågenholm betonar att Läkarförbundet är positivt till att andra personalgrupper får ta ett stort ansvar och inte ser dessa som hot. Men den fasta kontakten måste vara en läkare.

– Det blir mycket sämre om inte läkare är basen. Det är till exempel bara läkare som kan avgöra när patienter måste remitteras vidare till andra specialister, säger Eva Nilsson Bågenholm.

Vårdförbundets ordförande, Anna-Karin Eklund, håller inte med. Hon ser en mängd situationer där andra än läkare är den bästa kontakten i vården.

– I exempelvis hemsjukvården är distriktssköterskan den naturliga fasta kontakten och om man har problem med rörelseorganen kan det vara en sjukgymnast. Dessa kan också se patientens totala behov. Vår ingång är att det ska vara patientens behov som avgör vem hon eller han ska ha som fast kontakt, säger Anna-Karin Eklund.

Oenighet inom alliansen ¨

Idén om vårdlotsar ledde till oenighet i den borgerliga alliansen under valrörelsen 2006, se Dagens Medicin nr 35/06. När moderaterna Fredrik Reinfeldt och Cristina Husmark Pehrsson lanserade tankarna på att införa vårdlotsar som skulle hjälpa multisjuka tillrätta i sjuk­vårds­systemet reagerade centerns Kenneth Johansson. Enligt honom skulle inga lotsar införas.

Men Cecilia Widegren (m), ledamot av socialutskottet, markerar tydligt att hennes parti fortfarande har stora förhoppningar på lotsarna.

– Jag tänker oerhört öppet om lotsarna. Jag tycker inte ens att det måste vara någon med sjukvårdsutbildning. Man kan mycket väl tänka sig att det är en informatör. Vi kan inte titta på yrke och legitimation utan funktion, säger Cecilia Widegren.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev