Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fysioterapi

Fetma inte individens fel

Publicerad: 17 oktober 2007, 13:49

De ökande problemen med fetma kan inte förklaras med att enskilda individer lever ohälsosamt. Det slås fast i den största engelska studien om fetma någonsin.


Under två år har runt 250 experter och forskare på uppdrag av det brittiska hälsodepartementet studerat orsakerna bakom de ökande problemen med fetma.

I dag presenterades slutsatsen - att fetma inte kan anses vara individens ansvar, utan är en närmast oundviklig konsekvens av ett samhälle med energirik, billig mat, arbetssparande maskiner, motorburna transporter och stillasittande arbete.

Sir David King, den brittiska regeringens högste vetenskaplige rådgivare och ansvarig för forskningsprojektet, säger till Reuters att man nu för första gången samlat tunga bevis för att fetmaepidemin inte uppkommit på grund av att enskilda individer äter för mycket och är lata.

– Det personliga ansvaret är viktigt, men vår studie visar att problemet är mycket mer komplicerat. Det är en väckarklocka för vårt land, som visar att bara förändringar i många delar av vårt samhälle kan hjälpa oss att stoppa fetman.

De brittiska forskarna bedömer att det kommer att ta minst 30 år att vända utvecklingen. De föreslår bland annat ändringar i den fysiska miljön och i transportsystemen som ökar vardagsmotionen och åtgärder för att styra konsumenterna mot hälsosammare mat.

Läs mer 

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev