Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fysioterapi

Gravid sjukgymnast fick inte gå kurs – landstinget stäms

Publicerad: 11 januari 2008, 12:46

Stockholms läns landsting har diskriminerat en gravid sjukgymnast som skulle vara föräldraledig. Det anser jämställdhetsombudsmannen, Jämo, som nu drar landstinget inför Arbetsdomstolen.


Den kvinnliga sjukgymnasten är anställd inom landstinget. När hon ansökte om att få gå en kurs, fick hon nej. Orsaken var att kursen låg tätt intill förlossningen och arbetsgivaren tyckte att kvinnan inte skulle få användning av sina nya kunskaper på grund av föräldraledigheten.

Däremot skulle kvinnan vara välkommen att ansöka igen när hon kom tillbaka till arbetet.

Jämo anser att landstinget har brutit mot jämställdhetslagen och förbudet mot könsdiskriminering, alternativt brutit mot föräldraledighetslagen och förbudet att missgynna arbetstagare i samband med föräldraledighet.

Därför har Jämo lämnat in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen och yrkar att Stockholms läns landsting ska betala 40 000 kronor i skadstånd till kvinnan.

Från början hade Jämo även lämnat in en stämning mot Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, men den har dragits tillbaka.

Det var den 1 juli 2006 som den nya lagparagrafen i föräldraledighetslagen trädde i kraft. Den innebär att arbetsgivare inte får missgynna anställda i samband med föräldraledighet. Lagen omfattar även de som söker jobb hos arbetsgivaren.

Nu ska landstinget inkomma med ett svar. Datum för huvudförhandlingen är ännu inte bestämt.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev