Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fysioterapi

Hörselskadade drabbas hårt av orättvisa avgiftsregler

Publicerad: 27 april 2005, 07:23

Var i landet man bor kan avgöra om man får en hörapparat eller inte. I Dalarna är chansen att få hörapparat tre gånger så stor som iVästerbotten. Dessutom är det stor skillnad på hur mycket patienten måste betala, enligt en färsk rapport.


Hörselskador är ett växande problem som omfattar allt fler och kryper längre ned i åldrarna. I dag räknar man med att över en miljon svenskar lider av hörselskador. Men möjligheten att få hjälp beror i hög utsträckning på var man bor. Det framgår av en rapport som Hörselskadades riksförbund, HRF, presenterar i dag, onsdag den 27 april.

- Landstingspolitikerna och sjukvården har inte tagit sitt ansvar. Trots att hörselskadorna ökar minskade antalet personer som fick hörapparat under förra året, säger HRF:s förbundsordförande Jan-Peter Strömgren.

Enligt beräkningar från Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, skulle minst 60 procent av alla hörselskadade ha nytta av en hörapparat. Men förra året var det bara en av tre hörselskadade som bar hörapparat.

Orättvisa regler för avgifter  Landstinget Dalarna är ensamma om att ha nått över 60-procentsstrecket. Där bar nästan sju av tio hörselskadade hörapparat 2004. Detta kan jämföras med Västerbotten där bara två av tio har fått hörapparat.

- Det här visar att hörselvården har en otroligt svag ställning i sjukvården. I Dalarna har politiker, tjänstemän och vårdpersonal avsatt resurser och gjort en medveten satsning. Fler landsting borde göra samma sak, säger Jan-Peter Strömgren.

Rapporten pekar också på orättvisa regler för hörselvårdsavgifter. I sju landsting är både hörapparat och utprovning gratis. I övriga 14landsting måste patienterna betala olika avgifter för utprovning och hörapparat.

Kostnaden för samma hörapparat kan variera mellan 0 och 15 000 kronor beroende på vilket landsting det rör sig om. Landstinget i Östergötland är dyrast. Förutom utprovningsavgift har man ett kostnadstak som innebär att landstinget bara betalar upp till 3 000 kronor för den första hörapparaten. Den andra hörapparaten får patienten betala helt själv.

Ett omvänt välfärdssystem  Jan-Peter Strömgren talar om ett omvänt välfärdssystem där hörapparat och rehabilitering blir dyrare för den som har behov av mer komplicerade insatser. Han menar också att avgifterna inte är förenliga med hälso- och sjukvårdslagen som säger att rehabilitering, avgifter och hjälpmedel inte ska skilja sig åt i olika delar av landet.

- På vilket annat område låter man de svagaste betala mest? Om man skulle säga att cancerpatienter med små behov ska få kostnaderna betalda av landstinget, medan de som har stora behov får betala vården själv så skulle det bli ett ramaskri, säger han.

De orättvisa kostnaderna har även uppmärksammats av den statliga Hjälpmedelsutredningen. I augusti förra året presenterades ett förslag som innebär att landstingen bara ska få ta ut avgifter för besök i samband med förskrivning, utprovning eller anpassning av hjälpmedel. Själva hörapparaten skulle därmed bli gratis i hela landet. Dessutom ville utredarna att utprovningsavgifterna skulle omfattas av högkostnadsskyddet.

- Vi hoppas att regeringen fattar beslut om detta. Hörselskadade måste få samma rätt till vård och hjälpmedel som andra patientgrupper, säger Jan-Peter Strömgren.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev