Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fysioterapi

Karolinska medger brister i lex Maria-utredningar

Publicerad: 5 februari 2019, 10:18

I beslut från Ivo framgår att kompetensen på Astrid Lindgrens barnsjukhus för att utreda lex Maria-anmälningar diskuterats. Sjukhuset har nu tillsatt ett patientsäkerhetsråd.


Ämnen i artikeln:

Astrid Lindgrens BarnsjukhusKarolinska universitetssjukhuset

I två lex Maria-ärenden vid Astrid Lindgrens barnsjukhus, som båda lett till allvarliga vårdskador, framgår att Inspektionen för vård och omsorg haft ett dialogmöte med vårdgivaren för att diskutera de bakomliggande orsakerna till händelserna och vårdgivarens kompetens för att genomföra de utredningar som enligt lag ska göras vid händelser som lett till allvarlig vårdskada.

Ansvariga har då medgett för Ivo att utredningarna inte varit fullständiga och att man har tillsatt ett patientsäkerhetsråd.

I det ena fallet opererades en åttaårig pojke med en överarmsfraktur för sent. Orsaker som vårdgivaren identifierat till det inträffade var att rutiner för kontroll av distalstatus inte följdes, och att vårdpersonalen saknade kunskap om vikten av sådana kontroller.

Den andra händelsen rörde en flicka som fick tryckskador efter en operation och smärtbehandling med epiduralbedövning. Orsaken var att riktlinjer för postoperativa kontroller inte följdes.

Sjukhuset har vidtagit en rad åtgärder för att förhindra att liknande händelser inträffar igen. Bland annat ett introduktionsprogram för sjuksköterskor för omvårdnad av barn på ortopedavdelningen, utbildning i gipsteknik och smärtbehandling, en utbildningsdag i postoperativ omvårdnad, utbildning för barnortopeder med genomgång av smärtbehandling samt åtgärder för att förbättra dokumentationen.

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev