Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fysioterapi

Många vårdanställda har valt att lämna a-kassan

Publicerad: 16 januari 2008, 10:13

Runt var femte sjuksköterska har lämnat a-kassan sedan oktober 2006. För läkarnas del är statistiken mer osäker, men tyder på att ungefär var tredje har gått ur a-kassan.


En av den borgerliga alliansens första åtgärder efter valsegern hösten 2006 var att avisera förändringar av a-kassan med höjda avgifter och lägre ersättning.

Som en följd av detta har många valt att gå ur a-kassan.

Inom AEA, Akademikernas erkända arbetslöshetskassa, började medlemsflykten synas senhösten 2006. I december 2006 gick 23 644 personer ur AEA, att jämföra med drygt 1 800 i juli samma år.

Bland akademiker med vårdyrken är tendensen särskilt tydlig. Av de medlemmar som AEA hade i oktober 2006 hade vid årsskiftet 2007/2008 sammanlagt 13 procent gått ur. Motsvarande andel för dem som hos a-kassan var registrerade som medlemmar i Vårdförbundet eller Läkarförbundet var hela 22 respektive 34 procent. Det visar statistik framtagen för Dagens Medicins räkning.

”En grupp med låg arbetslöshet”

Sjukgymnaster och farmaceuter ligger lägre när det gäller utträden, på 14 respektive 12 procent, och psykologer på 24 procent. Men överlag är personer med vårdyrken över­representerade bland dem som lämnat AEA.

– Den här gruppen som arbetar inom vården är ju en grupp med låg arbetslöshet, säger Annika Stenberg, informationsansvarig vid AEA, som en viktig förklaring.

Generellt sett är det en hög andel av dem som är 60 år eller äldre som har lämnat a-kassan.

– Det är väldigt få av de allra yngsta som har gått ur, säger Annika Stenberg.

Statistiken är inte heltäckande, eftersom fler och fler ansluts direkt till AEA i stället för via facket. Därmed syns det inte vilket yrke de har. Detta gäller sedan 2004 för läkare och sedan i fjol även bland andra sjuksköterskor, sjukgymnaster, psykologer och farmaceuter.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev