Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fysioterapi

Närsjukvård vallöfte i Västmanland

Publicerad: 16 februari 2006, 12:16

Närsjukvård ska ersätta dagens familjeläkarprogram i Västmanland, om socialdemokraterna och vänsterpartiet har makten i landstinget efter valet.


Det nya närsjukvårdsprogrammet, som presenterades i dag, ska ersätta dagens familjeläkarprogram. Det ska innebära en bättre tillgång till vården, och mer resurser för rehabilitering.

På närsjukhusen i Sala, Fagersta, Köping och Västerås ska finnas rehabiliteringscenter och rehabiliteringsbassänger.  Det ska finnas tillgång till sjukgymnastik, arbetsterapi, beteendevetare/psykolog och annan rehabilitering. Det ska gå att få viss rehabilitering utan krav på remiss.

- Rehabilitering är så mycket mer än bara sjukgymnastik. Det glöms ofta bort. Även möjligheterna att få hjälp och behandling av exempelvis arbetsterapeut och beteendevetare eller psykolog måste förbättras, säger landstingsrådet Rigmor Åkesson (s).

Närsjukvårdsprogrammet ska, enligt ett pressmeddelande, utgå ifrån patienternas behov med tyngdpunkt på äldre, kroniker och svårt sjuka.

Specialistläkare ska komma ut till familjeläkarmottagningarna för att bedöma patienter och vara rådgivare åt allmänläkaren.

Hälso- och sjukvårdsupplysningen ska ha öppet dygnet runt. Och alla ska få svar inom tre minuter. Därför måste hälso- och sjukvårdsupplysningen förstärkas och man ska också ansluta sig till den nationella sjukvårdsupplysningen.

- Hälso- och sjukvårdsupplysningen är grunden. De som arbetar där har mycket hög kompetens, men tillgängligheten måste förbättras, säger landstingsstyrelsens ordförande Glenn Andersson (s).

Cecilia Bohlin

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News