Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Fysioterapi

Nytt dataprogram ställer snabb diagnos på smärtan

Publicerad: 27 Februari 2007, 13:58

Det är inte lätt att veta exakt varför en patient har ont i rörelseorganen. Sjukgymnasten David Felhendler har tagit fram ett dataprogram som ska hjälpa läkare och sjukgymnaster att ställa bättre och snabbare diagnoser.


David Felhendler har jobbat som sjukgymnast i 13 år. Han har under flera år också hållit kurser i manuell terapi där man arbetar med undersökning och behandling av smärta i rygg, leder, muskler och nerver. I samband med detta har David Felhendler fått den ständigt återkommande frågan: Hur vet jag egentligen vilken led jag ska behandla för att smärtan ska försvinna?

– Det var så jag fick idén att ta fram ett diagnostiskt verktyg baserat på neuroanatomi, säger David Felhendler.

Verktyget är ett dataprogram som heter Champ, Cybernetic Human Advisor in Musculoskeletal Problems. Programmet har ett grafiskt gränssnitt som består av en tredimensionell, roterbar kropp. Kroppen är indelad i olika zoner och användaren trycker helt enkelt bara på den del av kroppen som patienten har ont i.

Det i sin tur leder vidare till information om vilka nerver som är kopplade till detta område och vad som kan vara orsaken till smärtan. Verktyget är baserat på neuroanatomi och det speciella är att det samlar nervsystemen i hud, muskler och skelett – tre system som i de flesta böcker brukar redovisas separat.

– Kunskapen i sig är inte ny, men eftersom vi har integrerat tre system till ett sammanhängande zonsystem slipper användaren slå i en massa olika böcker för att pussla ihop bitarna själv, säger David Felhendler.

Nyttig även för allmänläkare
Sjukgymnaster och naprapater är en självklar målgrupp för programmet. Men enligt David Felhendler är det många läkare som också skulle ha nytta av programmet.

– Allmänläkarna på vårdcentralen möter många patienter med värk i muskler och leder – samtidigt har de ofta inte fått så många timmars utbildning i undersökning av rörelseapparaten, säger David Felhendler.

Under hösten gjordes en klinisk studie av programmet. 44 patienter och fyra sjukgymnaster från tre olika platser i landet deltog. Först fick patienten ett papper med samma zonindelning som datastödet. Patienten fick ensam markera vilka zoner som gjorde ont. Sedan fick sjukgymnasten träffa patienten och leta igenom ryggraden för att se var rörligheten var sämre.

I ett sista steg gjordes en jämförelse mellan vad sjukgymnasten hittat och vad dataprogrammet uppgav borde ha hittats utifrån de zoner som patienten pekat ut. Resultatet visade att datorns och sjukgymnastens uppgifter stämde överens till 94 procent. Med andra ord hittade datorn samma diagnos som sjukgymnasten – men med datorn gick arbetet fortare.

Förhoppningen är att programmet ska underlätta en korrekt diagnos och snabba upp processen, vilket frigör tid som kan användas till att ta emot fler patienter.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev