Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fysioterapi

Privatläkare får sälja praktik

Publicerad: 10 oktober 2008, 14:32

Regeringen presenterade på fredagen sitt förslag om att privatpraktiserande läkare och sjukgymnaster som går på nationella taxan ska få rätt att sälja sin praktik.


Förslaget innebär att den som köper en praktik av en läkare eller sjukgymnast som går på den så kallade nationella taxan får överta rätten att gå på taxan.

Taxan är en kvarleva från 1990-talet och innebär att landstingen är tvungna att betala ut en statligt bestämd ersättning till läkaren eller sjukgymnasten, utan att denna behöver teckna vårdavtal med landstinget.

Rätten att överta taxan gäller dock inte i landsting som har infört vårdvalssystem, som läkaren eller sjukgymnasten kan ansluta sig till.

Den som bjuder högst pris får köpa praktiken. Det kriteriet har regeringen till slut bestämt sig för, eftersom priskriteriet inte strider mot EG-rättens krav på att överlåtelseprocessen ska vara öppen och icke-diskriminerande mot någon.

Förslaget innebär också att läkare och sjukgymnaster som går på nationella taxan ska vara skyldiga att visa upp patientjournaler för landstinget och i större utsträckning rapportera in till nationella kvalitetsregister.

Förslaget, som nu lämnas till lagrådet, ska enligt regeringen träda i kraft den första april 2009.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev