Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fysioterapi

Privatpraktiker: "Det här kommer som ett dråpslag"

Publicerad: 15 januari 2008, 13:07

Foto: Erland Segerstedt

Allmänläkaren Per Willig planerade att sälja sin privatpraktik i Skellefteå, efter regeringens löfte om att tillåta ersättningsetablering. Nu är han besviken.


– Det här kommer som ett dråpslag fem i tolv, säger han.

Per Willig har haft sin privatpraktik Läkarmottagningen Hyttlidgatan 60 i Skellefteå sedan 1980. Han är nu 59 år och ska flytta till Sigtuna för att komma närmare de fyra barnen som bor i södra delen av landet.

Skulle bli tillåtet den 1 juli
Socialdepartementet lade i somras fram ett förslag om att det för första gången sedan 1994 ska bli möjligt för privatpraktiserande läkare och sjukgymnaster som går på den nationella taxan att sälja sin praktik. Enligt förslaget skulle detta bli tillåtet den 1 juli. Men EU-kommissionen kan stoppa förslaget, se sidan intill.

– Jag såg fram emot att avsluta min verksamhet här på ett värdigt sätt och lämna över mottagningen till någon doktor som jag vet kan ta hand om mina patienter på ett bra sätt. Jag har ju patienter som har gått till mig i 27 år, patienter som jag kan utan och innan. Det vore en fasa att lämna över dem till någon som jag inte vill ha.

Per Willig har redan låtit värdera sitt företag och köpt hus i Sigtuna.

– Jag har satt mig i smeten. Nu är jag mitt i ett vakuum.

– Det här gör mig så förbannad. Jag har så fruktansvärt liten förståelse för att EU ska lägga hinder i vägen. Vi är ju en så liten del av sjukvården.

Svensk EU-tvist riskerar stjälpa privatpraktiker

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev