Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fysioterapi

Rakryggad kritiker får Dagens Medicins stora debattpris

Publicerad: 29 november 2007, 11:57

Dagens Medicins utmärkelse Stora Debattpriset delas i år ut till svensk medicins grand old man – professor Lars Werkö. Han har under många år engagerat sig i debatten kring svensk sjukvård. Brandfacklan 2007 går till Anna Hertting och Ulf Brettstam.


Dagens Medicins debattpriser delas varje år ut till dem som särskilt bidragit till en aktiv och engagerande sjukvårdsdebatt. Det är ingen överdrift att påstå att mottagaren av Stora Debattpriset 2007, Lars Werkö, under flera decennier stått i centrum av diskussionen i svensk sjukvård.

Lars Werkö uppfyller varje uppsatt kriterium för Stora Debattpriset. Under hösten har Lars Werkö, här i Dagens Medicin, förnyat kritiken av den bristande vetenskapligheten i Livsmedelsverkets kostråd.

- Det viktigaste är att förändra de stora sjukhusen så att deras organisation fungerar. För mig är det också viktigt att läkarkåren får tillbaka glädjen i det dagliga sjukvårdsarbetet. Läkare och beslutsfattare måste börja lyssna på varandra igen om sjukvården ska utvecklas, säger Lars Werkö när han får beskedet om sitt pris

Efter en lång gärning i sjukvården och på Astra skulle han gå i pension 1983. Men då fick han i uppdrag att bygga upp SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering.

- Det var mycket spännande. Det passade min kritiska blick.

Anna hertting är ordförande för Legitimerade sjukgymnasters förbund. Hon har en förmåga att starta livaktiga debatter kring sjukvårdens invanda yrkesroller. Det har synts i både tidningsspalter och i debatten på Dagens Medicins sajt. Hon har dessutom satt fart på den interna diskussionen bland sjukgymnasterna.

– Mycket konkret vill vi motverka sjukskrivningsfällan och få möjlighet att skriva sjukintyg. Det senare har tillämpats i Norge – med positivt resultat, säger Anna Hertting.

Psykiatern Ulf Brettstam är biträdande chefsöverläkare på Höglandssjukhuset i Eksjö. Ulf Brettstam har med stor energi deltagit i en lång rad diskussioner i olika sjukvårdsfrågor. Han utnyttjar den snabba ordväxlingen på internet och har en egen sajt där man kan följa de diskussioner han deltagit i, bland annat om scientologer och om psykiatrins roll (http://ulf.ing-steen.se/~ulf/brettstams_debattsidor.htm).

- Doktorns ansvar är inte begränsat till konsultationsrummet. Jag vill på många olika sätt bilda opinion för de svagaste patienternas räkning.

- Jag reagerar när jag ser hur politiker eller särintressen i olika fackförbund hävdar sina egna intressen på patienternas bekostnad, deklarerar Ulf Brettstam.

Dagens Medicin gratulerar de tre debattpristagarna!

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News