Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fysioterapi

Sjuktalet fortsätter minska

Publicerad: 6 augusti 2007, 12:07

Antalet sjukdagar fortsätter att minska. Enligt Försäkringskassans prognoser går ohälsotalet mot historiskt låga nivåer.


År 2002 låg antalet dagar med sjukpenning på över 90 miljoner. I år beräknas antalet sjukdagar landa på 55 miljoner, och år 2010 kommer antalet dagar vara runt 48 miljoner. Detta om Försäkringskassans senaste prognos, vilken publiceras i dag, måndag, stämmer.

– Det är glädjande att ohälsotalet fortsätter att sjunka samtidigt som det finns en kraftig efterfrågan på arbetskraft i samhället. Det vanliga tidigare har varit att sjukpenningen ökat i takt med konjunkturen, säger Curt Malmborg, generaldirektör för Försäkringskassan, i ett pressmeddelande.

Försäkringskassan beräknar att det så kallade ohälsotalet totalt kommer att minska. Någon gång under 2009 kommer det att understiga 37 dagar, vilket är Försäkringskassans mål för december 2008.

Ohälsotalet beräknas utefter antalet utbetalade dagar med sjuk- och rehabiliteringspenning samt sjuk- och aktivitetsersättning (förtidspension) utslaget på hela befolkningen i åldrarna 16 till 64 år.

Kostnaden för ohälsan i Sverige var förra året cirka 106 miljarder kronor. År 2010 beräknas denna kostnad ha minskat med knappt sex miljarder kronor, enligt Försäkringskassan.

Läs Försäkringskassans prognoser på myndighetens hemsida

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev