Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fysioterapi

Ställning påverkar risk för allvarlig whiplash

Publicerad: 14 maj 2008, 14:03

Kvinnor löper tre gånger större risk än män att drabbas av invalidiserande skada vid påkörning bakifrån – delvis beroende på sittställningen. Det visar en avhandling från Umeå universitet.


Orsaken är skillnaden i längd - kvinnor är i genomsnitt kortare än män.

– Det gör att kvinnor ofta sitter högre, längre fram och har ett mer upprätt ryggstöd än män, säger sjukgymnasten Bertil Jonsson, som står bakom den nya forskningen.

Ett mer upprätt ryggstöd leder till att kvinnor lättare sjunker ihop. Det i sin tur leder till att kvinnor får en större båge i halsryggen och därför drabbas svårare vid en eventuell olycka.

– Detta är bara en förklaring till varför kvinnor löper tre gånger större risk än män att drabbas av whiplash. Andra faktorer är skillnader i accelerationen och mängden nackmuskler, säger Bertil Jonsson.

Generellt sett är förarplatsen dubbelt så farlig med avseende på whiplash-skador som platsen bredvid.

– Om bilen har en kvinnlig förare med en man bredvid sig, löper kvinnan 4,6 gånger högre risk att drabbas av whiplash-skador, jämfört med mannen. Detta beror på att kvinnor som kön har tre gånger så hög risk att drabbas som mannen plus att förarplatsen är dubbelt så farlig. Det här innebär också att om de byter plats har mannen en halverad risk att drabbas i förhållande till kvinnan, säger Bertil Jonsson.

Läs avhandlingen: Interaction between humans and car seats: studies of occupant seat adjustment, posture, position, and real world neck injuries in rear-end impacts

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev