Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fysioterapi

TV: Astronautlöpband testas inom rehab

Publicerad: 9 maj 2014, 05:46

Nasa utvecklade ett antigravitations-löpband för återvändande astronauter med poröst skelett. Nu finns löpbandet inom sjukgymnastiken. Dagens Medicin har testat.


Capio Artro Clinic vid Sophiahemmet i Stockholm har testat ett antigravitations-löpband under tre månader. Patienter som har opererat knäet, fått en ny höftled eller som av andra anledningar inte kan belasta ben och fötter har fått prova på löpbandet.

– Det har varit väldigt populärt. Om man rehabiliterar sig i flera år så ledsnar man till slut på cykel och rodd. Så just glädjen över att kunna springa har varit rolig att se, säger Helena Wallmark Gabrielsson, som är sjukgymnast på rehabkliniken.

Patientens vikt reduceras efter behov på löpbandet genom att luft pressas in i ett litet tält som omsluter löparens underkropp. Det går att springa lika viktlöst som en astronaut på månen.

Löpbandet är dock en stor investering, cirka 350 000 kronor enligt företaget. Kliniken kommer inte att köpa in ett antigravitations-löpband förrän det produceras i större skala till ett billigare pris.

– Men jag tror absolut på det inför framtiden. Synd att vi inte hann inleda något forskningsprojekt, då hade vi nog kunnat ha det kvar längre. Nu ska det visas upp på vårmötet för läkare och sjukgymnaster, säger Helena Wallmark Gabrielsson.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev