Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fysioterapi

Västmanland inför vårdval

Publicerad: 7 september 2007, 07:33

Halland är redan igång. Vid årsskiftet följer Stockholm efter. Nu pekar allt på att Västmanland blir det tredje landstinget som organiserar om sin närsjukvård.


I januari startar det så kallade närsjukvårdsprogrammet i Västmanland, som i stora delar liknar Vårdval Halland och som infördes tidigare i år.

Reformen av familjeläkarsystemet i Västmanland innebär att de problemfyllda upphandlingarna slopas och i stället får den som vill starta en vårdcentral bara man uppfyller grundläggande kvalitetskrav. Patienterna ska inte längre lista sig hos en enskild läkare utan hos en vårdcentral som de själva väljer och som får betalt efter hur många som listar sig.

Samtidigt slopas remisskravet till sjukgymnast, naprapat och kiropraktor.

Politikerna i landstinget är överens om att närsjukvården måste ses över, men den socialdemokratiska oppositionen är kritisk mot att programmet tagits fram så snabbt och redan ska införas vid årsskiftet. Dessutom anser de att patienternas eget ansvar ökar, något som de befarar att alla inte klarar av.

Den 19 september ska ärendet klubbas i landstingsfullmäktige, och ansökningar skickas ut till de vårdgivare som vill ackreditera sig.

Åsa Erlandson

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News