söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

150 kommuner har problem med trygghetslarmen

Publicerad: 23 mars 2023, 13:31

Många kommuner har på torsdagen problem med trygghetslarmen. Genrebild.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Drygt 150 kommuner i Sverige har på torsdagen problem med trygghetslarmen. Störningarna har pågått sedan midnatt och berör bland annat Gotland, Söderköping, Eskilstuna, Falköping, Hylte, Piteå och Trelleborg.

Ämnen i artikeln:

ÄldreomsorgHemtjänst

TT


– Våra system är sådana att vi märker direkt när något inte stämmer, så vi förstod tidigt att det fanns stora driftstörningar och sammankallade krisgruppen vid ett-tiden, säger Martin Puumalainen, Sverigechef på Careium som tillhandahåller tjänsten.

Läs också: Fyra kommuner har hälften av alla gps-larm

Sedan dess har företaget lokaliserat problemen och jobbar för fullt med att hitta lösningar. Och under tiden har företagets kunder, omkring 150 svenska kommuner, kontaktats och ombetts aktivera sina respektive krisberedskapsfunktioner.

– Det här är allvarligt, för att det gäller ju människor. Vi jobbar så snabbt som möjligt med alla tillgängliga resurser, säger Maria Khorsand, interrim-vd på Careium.

Det finns i nuläget ingen prognos för när problemet kan vara åtgärdat, i stället uppmanas anhöriga att ringa och säkerställa att allt är bra.

På Gotland påverkas cirka 1 600 personer med trygghetslarm av problemen.

Läs också: Cyberattack påverkar omsorgen på Öland

”Alla hemtjänstgrupper arbetar nu med att kontakta eller åka hem till de brukare som oftare larmar och som vi ser behöver få tillsyn just nu. Vi vänder oss också till allmänheten eftersom vi inte har möjlighet att kontakta alla. Vet man med sig att man har en närstående med trygghetslarm så är det bra om man kan ringa denne och höra efter så att allt är bra”, säger hemtjänstchefen Magnus Björk i ett pressmeddelande.

Strax innan 14.00 på eftermiddagen kvarstod störningarna, enligt Piteå kommun. Där ringde socialtjänsten runt och informerade berörda om läget och angav alternativa sätt att larma via telefon. ”För säkerhets skull kommer nattpatrullen förstärkas med mer personal för att kunna ge extra fysisk tillsyn”, skriver Piteå på kommunens sajt.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev