Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

566 anmälningar om brister i hemsjukvården

Publicerad: 2 mars 2017, 08:16


Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, fick i fjol in 566 anmälningar rörande brister i hemsjukvården och äldreomsorgen. Myndigheten beslutade att titta närmare på 142 av dessa, visar Ivos tillsynsrapport för 2016.

I rapporten står att drygt 300 000 personer över 65 på olika sätt får hjälp av den kommunala hälso- och sjukvården och att multisjuka äldre är en växande patientgrupp. Det står också att allt fler svårt sjuka vårdas hemma med hjälp av hemtjänst och hemsjukvården.

Tyvärr är bemanningen ute i verksamheterna i flera fall bristfällig, enligt Ivo. Det kan handla om låg bemanning på äldreboenden och inom hemsjukvården, och dålig personalkontinuitet inom hemtjänsten och hemsjukvården. Det gör det svårt för myndigheten att granska kvaliteten i verksamheterna. Ensamarbete innebär att eventuella missförhållanden kan pågå under lång tid utan att de upptäcks, skriver Ivo.

Vill du läsa mer?

Starta din prenumeration.

Första 30 dagarna utan kostnad

Obegränsad tillgång till allt digitalt innehåll
Nyhetstidningen direkt i brevlådan, 34 nr per år
Överblick, fördjupning och snabb uppdatering om svensk hälso- och sjukvård

Möjlighet att säga upp under första 30 dagarna

För 2 795 kr ex. moms (ord. pris 3 495 kr ex. moms) får du tillgång till allt vårt digitala material och vårt magasin. Prenumerationen är löpande på årsbasis. Första månaden är utan kostnad och du har under den perioden möjlighet att säga upp din nystartade prenumeration.

Starta din prenumeration
Redan prenumerant? Logga in

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News