torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Äldreboenden saknar fortfarande syrgas

Publicerad: 17 januari 2022, 08:26

Många kommuner saknar fortfarande möjlighet att ge syrgasbehandling på äldreboenden, enligt Ekot. Arkivbild

Foto: Getty Images

Trots kritiken från Coronakommissionen kan fortfarande bara en del av landets äldreboenden erbjuda syrgasbehandling. (2 kommentarer)

Ämnen i artikeln:

I korthetCoronakommissionenRegion SkåneRegion DalarnaRegion ÖstergötlandÄldreomsorg

T

TT


Det visar en enkät som Ekot gjort.

Kommissionen konstaterade för ett år sedan att det under pandemins start saknades möjlighet till syrgasbehandling på äldreboendena, något de ansåg borde finnas.

Läs mer: Äldreboenden bra på palliativ vård 

Några kommuner uppger att de har tillgång till syrgas på alla äldreboenden, medan äldre i andra kommuner behöver åka till sjukhus för att få vård.

– Jag tycker att det är djupt orättvist att det är på det här sättet. Det är självklart så, att oavsett var du bor, så ska du ju få samma vård, säger Ingemar Skoog, professor i psykiatri och föreståndare för Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet, till Ekot.

Läs mer: Lägre andel med andnöd på äldreboenden 

Många kommuner säger att de förbättrat samarbetet med regionen, andra säger att de gärna hade haft tillgång till syrgas, men att regionen beslutat att det inte ska finnas i det så kallade medicinska basförrådet. Det gäller bland annat regionerna Dalarna, Skåne och Östergötland.

206 av landets 290 kommuner har svarat på Ekots enkät.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2022-01-17

Enligt etiska principer går människovärdet och behov före ekonomin. I Sverige går ekonomin före när det gäller äldre. För syrgasadministration till den äldre behövs läkarordination och sjuksköterska på plats. De sistnämnda har beslutsfattare och vårdgivare sparat systematiskt på under drygt 20 år. 

Leg specialistsjuksköterska i geriatrik och gerontologi med 20 års yrkeserfarenhet

 

2022-01-17

Det är djupt tragiskt att äldre i Sverige diskrimineras systematiskt genom att neka dem vård de har rätt till enligt likabehandlingsprincipen. Neka vård som behövs är brott mot mänsklig rättighet för liv enligt FN stadgan. Sverige ska jobba enligt FN Agenda 2030. Vidare är diskriminering pga ålder förbjuden i svensk lag. Hur kan denna vanvård av äldre tillåtas pågå år efter år? Det är ju skam för hela landet. 

Leg specialistsjuksköterska i geriatrik och gerontologi med 20 års yrkeserfarenhet

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev