Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Äldreforskare likställer besöksförbud med fängelse

Publicerad: 2 augusti 2021, 09:44

”Den stora smittspridningen kom med all sannolikhet från personalen. Inte för att de slarvade eller skötte sig dåligt, utan på att det närmast är omöjligt att undvika kontakt när man ska hjälpa någon med hygien, påklädning och toalettbesök”, säger sommarprataren Ingmar Skoog.

Foto: Henrik Brunnsgård, Anders Wiklund/TT

Äldreforskaren Ingmar Skoog är starkt kritisk till besöksförbudet som infördes på äldreboenden under pandemin. Förbudet hade ringa effekt på smittspridningen, enligt honom.


Ämnen i artikeln:

ÄldreomsorgCovid-19CovidvaccinAstra Zeneca

Läkaren Ingmar Skoog är professor i psykiatrisk epidemiologi och har länge forskat kring äldres liv och hälsa. Han menar att besöksförbudet infördes utan vetenskaplig evidens. 

Läs mer: JO: Fel med generella besöksförbud på sjukhus 

– Besöksförbud är en väldigt allvarlig inskränkning. Otäckt likt ett fängelse med speciella restriktioner, säger han som sommarpratare i ”Sommar i P1” måndagen den 2 augusti.

I början när kunskapen om det nya coronaviruset var låg kanske det var rätt att stoppa besök, resonerar Ingmar Skoog. Men sedan ger han en känga till politiker för att ha agerat populistiskt när de förlängde förbudet gång på gång. 

– Under förra hösten var Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten och andra experter eniga om att risken inte var så stor. Då använde olika politiker från olika partier besöksförbud som ett sätt att visa handlingskraft, säger Ingmar Skoog.

Han säger i programmet att de flesta forskare är överens om att besöksförbudet hade liten effekt på smittspridningen. Folkhälsomyndigheten har också tidigare sagt att det är ovanligt att besökare sprider covid-19 på äldreboenden.

I stället är det personalen som fört in smittan på de särskilda boendena.

Läs mer: Här provtas all personal varje vecka för att hitta smitta 

– Den stora smittspridningen kom med all sannolikhet från personalen. Inte för att de slarvade eller skötte sig dåligt, utan på att det närmast är omöjligt att undvika kontakt när man ska hjälpa någon med hygien, påklädning och toalettbesök. Speciellt i början då det inte fanns skyddsutrustning och det till och med diskuterades om det behövdes på äldreboenden, säger Ingmar Skoog.

Han tycker det var fel att bunta ihop alla över 70 år i en kategori personer som skulle skyddas till varje pris.

– De första rapporterna sa att 90 procent av alla dödsfall i covid-19 skedde hos dem som var 70 år eller äldre. Alltså drog man en förhastad slutsats att 70-plussare hade en enorm ökad risk att dö om man fick covid-19 och det framkom senare att tre fjärdedelar av alla dödsfall skedde bland dem som hade äldrevård, säger Ingmar Skoog i sitt sommarprogram.

Själv har han fått Astra Zenecas covidvaccin.

– Jag erkänner att det kändes lite nervöst att få vaccinet, men för mig som 67-årig man var det antagligen statistiskt farligare att åka till vaccinationen på Mölndals sjukhus än att ta vaccinet.

Relaterat material

Ivo utreder flera olagliga besöksförbud

KI-professor om äldreomsorgen: ”Man hade inte koll”  

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev