Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Äldreomsorg viktig valfråga i kommuner

Publicerad: 9 mars 2022, 09:47

Personalens arbetsvillkor och hur kommunerna ska lösa kompetensförsörjningen ser ut att bli en viktig valfråga. Genrebild.

Foto: Henrik Hansson/TT

Äldreomsorgen är en av årets viktigaste valfrågor bland lokalpolitiker. (1 kommentar)


Ämnen i artikeln:

ÄldreomsorgVal 2022Toppnyheter Kommunal Hälsa

Det visar en enkätundersökning bland landets kommunpolitiker som Sveriges Radio Ekot har gjort.

Kristdemokraterna är det parti där störst andel kommunpolitiker sätter äldreomsorgen som viktigaste fråga att driva lokalt. Men även Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna rankar frågan högt.

Det handlar bland annat om personalens arbetsvillkor och hur kommunerna ska lösa kompetensförsörjningen.

– Vi behöver fler platser så att alla ska känna sig trygga med att komma in på ett boende. Vi behöver få bort de delade turerna i omsorgen för att sköta om vår personal på ett bättre sätt, säger Elise Arnell, gruppledare för KD i Marks kommun, till Ekot.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2022-03-14

Läkare som administratör i äldreomsorgen

En arbetsuppgift kan vara att ha kontakter med primärvården för att se till att äldres återinläggningar på sjukhus minskar och inte fortsätter öka. Äldre fortsätter rekommenderas förebyggande behandling istället för att prioritera grundläggande behandling. Forskningen hålls om ryggen istället för ett liv i bättre hälsa. Det blir kommunerna som får betala när behov av äldreomsorg ökar

Vilka underlag behöver en administrativ läkare? 

Det var länge sedan äldre än 65 år rekommenderades en årlig symtomskattning. Symtomskattning kan genomförs vid ansökan om äldreomsorg och/eller erbjudas på kontaktpunkter för äldre. En symtomskattning som först analyseras i sin helhet för att se om det finns grundläggande problem. Ett billigt effektivt och enkelt sätt att dämma i bäcken och ett utmärkt underlag för en administrativ läkare. 

Ett underlag som ger enkel och användbar statistik. 

Det verkar saknas kompetens och vilja i primärvården. Det behövs en gedigen kunskap om läkemedel där farmakokinetik är en del. Kommunerna behöver ta kontrollen för attt slippa ta den största kostnaden.

Maj-Britt Elmvik, leg apotekare

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev