fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Äldreråden kan ha räddat över 1 300 liv

Publicerad: 22 oktober 2020, 12:49

Isolering och social distansering har sannolikt räddat många liv, visar Folkhälsomyndighetens uträkning. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån


Upp till 1 312 svenska liv har räddats på grund av de särskilt hårda coronarestriktionerna för äldre. Den slutsatsen presenterar Folkhälsomyndigheten.

Ämnen i artikeln:

CoronakrisenFolkhälsomyndigheten

T

TT


Uppoffringarna från Sveriges 70-plussare har inte varit förgäves. Isolering och social distansering har sannolikt räddat många liv, fastslår Folkhälsomyndigheten med hjälp av matematiska modeller.

Totalt 1 708 hemmaboende äldre dog i covid-19 från mars till september, enligt beräkningarna. Om 70-plussarna i stället behållit stor del av sina sociala kontakter hade antalet dödsfall i stället varit upp till 3 020 stycken, alltså 1 312 fler.

− Det är en osäkerhet i modelleringen så vi kan inte vara helt säkra. Men det är en indikation på att rekommendationerna har haft en positiv effekt för den här gruppen, säger Lisa Brouwers, som är chef på Folkhälsomyndighetens analysenhet.

Undvikna iva-fall

Uträkningarna visar också att vården underlättats på bekostnad av äldres sociala liv. På grund av isoleringen kunde vården undvika upp till 3 631 sjukhusfall av äldre och upp till 302 intensivvårdsfall.

Antagligen kan nyttan av de särskilda äldreråden varit ännu större än vad beräkningarna visar. De äldres sociala distansering kan också ha påverkat smittspridningen i hela befolkningen, vilket Folkhälsomyndigheten inte har tagit i beaktande i den nya rapporten.

− Hade 70-plussarna haft fler kontakter hade de också kunnat smitta andra och då hade det kanske blivit en större smittspridning, säger Lisa Brouwers.

Hellre lokala råd

Men trots de goda effekterna är det alltså ändå dags att ge upp de särskilda råden för äldre. För att klara av en tilltagande smittspridning tror Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson snarare på lokala och regionala råd som i Uppsala, än generella råd som gäller alla äldre. En sådan åtgärd skulle bara återvända om situationen skulle bli mycket, mycket värre.

− Det är inte vad vi ser framför oss, säger Johan Carlson.

Erik Nilsson/TT

Relaterat material

Lättade restriktioner för äldre

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev