fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Allt tuffare locka personal till äldreomsorgen

Publicerad: 27 september 2022, 06:49

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Landets socialchefer har allt svårare att få tag i personal. Det gäller inte minst socialsekreterare och inom äldreomsorgen, visar en undersökning från Vision.

Ämnen i artikeln:

HemtjänstÄldreomsorgStressToppnyheterToppnyheter Kommunal Hälsa

T


– Det mest alarmerande är det försämrade rekryteringsläget, säger Sara Gustavsson Roxell vid fackförbundet.

Undersökningen visar att förutsättningarna för att rekrytera personal till socialtjänsten har försämrats sedan rapporten 2020. Då uppgav 35 procent att situationen kring personalförsörjningen var svår.

Nu har den andelen ökat till 63 procent.

– Vi ser att det här hänger ihop med den höga arbetsbelastningen och de otillräckliga resurserna i verksamheten, säger Sara Gustavsson Roxell, socialpolitisk strateg på Vision.

Det blir lätt en negativ spiral, menar hon.

– De otillräckliga resurserna leder till en pressad arbetssituation och så väljer man att sluta och då ökar pressen ytterligare på dem som är kvar.

Läs också: Skitiga byxor får personalen att larma 

Personalförsörjningen har blivit svårare inom flera yrkesgrupper, bland annat att få tag i socialsekreterare, biståndshandläggare och personal inom äldreomsorgen. Mer personal behövs – men det är också viktigt att fokusera på hur man behåller den personal man har, betonar Sara Gustavsson Roxell.

– Generellt är det två saker som är viktigt för motivation och arbetsglädje: att känna att man gör ett bra jobb och att man själv har någon mån av handlingsutrymme att göra bedömningar.

För att de här två sakerna ska uppfyllas behöver man bland annat satsa mer på kompetensutveckling och stärka ledarskapet, enligt Sara Gustavsson Roxell.

– Socialt arbete är ett påfrestande arbete, man möter folk i svåra situationer och i kris och det är viktigt med stöd från chefen.

Problem med att rekrytera – och behålla – personal i kommuner i glesbygden har länge varit svårt och har förvärrats de senaste åren. Men även större kommuner får allt tuffare att locka människor till socialtjänsten.

– Kommunpolitiker måste ta sitt arbetsgivaransvar på största allvar. De har inte råd med den här personalomsättningen som är nu. Även om man inte kan trolla fram fler medarbetare så måste man våga satsa på att de som finns där nu har en hanterbar arbetssituation.

En stor andel av socialcheferna anser också att politiker lokalt måste prioritera det förebyggande arbetet mer än vad man gör i dag för att motverka sociala problem innan de växer sig stora. Man tycker också att större statlig finansiering är en viktig kugge.

– Vi vill se att regeringen satsar på en tillgänglig socialtjänst på samma sätt som regeringen satsar många miljarder på en god och nära vård. Man kan inte överge kommunerna och tänka att de löser det här själva, säger Sara Gustavsson Roxell.

Läs också: Stor inspektion av privata vårdinrättningar för att minska belastningsskador 

Visions undersökning

Andelen socialchefer som uppger att villkoren för personalförsörjning inom socialtjänsten är svåra har ökat från 35 procent 2020 till 63 procent 2022, enligt Visions rapport.

2020 svarade 40 procent av socialcheferna i undersökningen att personalförsörjningen gällande socialsekreterare till individ- och familjeomsorgen var svår. 2022 har den siffran ökat till 62 procent.

För biståndshandläggare har siffran ökat från 27 procent 2020 till 38 procent 2022.

När det gäller personalförsörjningen till äldreomsorgen har andelen socialchefer som anser att det är svårt att rekrytera och behålla personal ökat från 28 procent 2020 till 61 procent 2022.

Enkäten skickades till socialchefer eller motsvarande i samtliga 290 kommuner. Vision har fått svar (helt eller delvis) från 142 kommuner.

Källa: Vision

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev