Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Användarna nöjda även om systemet är struligt i början

Publicerad: 16 november 2005, 13:05

Det nya patientjournalsystemet är i grunden bra. Men det är ett riktigt beslut att skjuta på införandet av det.


Det anser verksamhetscheferna vid några av de vårdcentraler i Landstinget i Uppsala län som redan infört systemet Cambio Cosmic.

Att det skulle vara en inkörningsperiod med det nya systemet var bara att räkna med, anser Lena Kamf, verksamhetschef på Öregrunds husläkarmottagning. Men att det skulle vara så många tekniska problem var hon inte beredd på.

- Det som ställt till mest problem är att systemet ibland har varit väldigt segt. Det har varit långa väntetider - och ibland har man fått starta om från början. Jag vet inte om man vet om varför det händer och varför det blir så segt.

Lena Kamf berättar att problemen också är oberäkneliga - vissa dagar är systemet segt, andra dagar kan det fungera utmärkt. Det kan också vara så att några i personalen kan logga in utan problem, medan andra inte lyckas.

- Det skapar en väldigt irritation - journalsystemet är vårt arbetsredskap, säger hon.

Men med tiden kan det nya journalsystemet bli mycket bra, anser Lena Kamf.

- Vi ser väldigt stora fördelar. Bland annat kan läkarna komma åt patientjournaler som finns på Akademiska sjukhuset och vi kan se anteckningar som gjorts på andra vårdcentraler. Patientsäkerheten ökar eftersom det går att se alla noteringar som gjorts av andra vårdgivare, säger hon.

Vad tycker du om att landstinget nu beslutat att göra ett tillfälligt stopp för införandet av systemet?

- Det är bra. Arbetet blir väldigt tungt för de vårdcentraler som inför det. Det är bättre att man åtgärdar problemen nu innan man släpper in nästa vårdcentral. Det behöver ju inte bli illa för alla, säger Lena Kamf.

Tror att det kommer att bli bra  Även Mikael Brandt, verksamhetschef på Bålsta vårdcentral, tycker att det varit många tekniska problem med patientjournalsystemet.

- Men jag tror att det är ett system som kommer att bli bra. En gemensam journal underlättar kommunikationen mellan sjukhus och primärvård och kan göra det lättare att ge patienten snabbt besked, säger han.

Beslutet att skjuta på införandet av systemet på övriga vårdcentraler i landstinget är han positiv till.  - Det visar att man tar problemen på allvar.

På Husläkarcentrum i Enköping började man ta Cambio Cosmic i bruk för bara några veckor sedan och verksamhetschefen Claes Sundqvist tycker att det fungerat bättre än väntat. Eftersom det varit problem med systemet på andra ställen, var nämligen förväntningarna rejält nedskruvade.

Det nya systemet har sina nackdelar, tycker Claes Sundqvist - det kan vara mycket trögt och tidbokningen är inte så enkel som i det gamla journalsystemet.

- Men om man får trimma systemet lite så tror jag att det kan bli bra.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev