Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Åtgärder hade mindre effekt än vad Folkhälsomyndigheten trott

Publicerad: 15 april 2021, 06:24

Det var betydligt svårare att hindra coronaviruset att komma in på äldreboenden än vad Folkhälsomyndigheten och statsepidemiolog Anders Tegnell hade trott.

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån


Inför den andra vågen i höstas trodde Folkhälsomyndigheten att de åtgärder som hade gjorts inom äldreomsorgen skulle minska smittspridningen och dödsfallen.


Ämnen i artikeln:

ÄldreomsorgFolkhälsomyndighetenCovid-19Socialstyrelsen

Men enligt statistik från Socialstyrelsen utgjorde dödsfall på äldreboenden en lika stor andel under den andra som den första vågen, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Vi var inte så mycket bättre som vi hade hoppats och trott på. Och framför allt så var det nog betydligt svårare att hindra viruset att komma in på äldreboenden än vad någon hade trott, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, till radion.

Under första vågen var nästan hälften av de döda boende på äldreboenden. Smittspridningen var omfattande. Men under sommaren förbättrades läget och i augusti var coronaviruset nästan helt borta från Sveriges äldreboenden. En orsak var enligt Folkhälsomyndigheten bättre rutiner och beredskap, uppger Sveriges Radio Ekot.

Relaterat material

Nya regler ska förhindra smitta i omsorgen 

Slarv ledde till att äldre smittades av covid-19 

Ny sajt följer vaccineringen kommun för kommun

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev