Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Attendos förlust ökar – svårt hitta personal

Publicerad: 21 juli 2022, 11:32

Attendo fortsätter att gå med förlust.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Vårdbolaget Attendo gjorde en förlust på 68 miljoner kronor under andra kvartalet 2022. Inflation, bemanningsproblem och ökade kostnader i Finland tynger bolaget.


Ämnen i artikeln:

Attendo ÄldreomsorgI korthetJuli 2022

Delårsrapporterade vårdbolaget Attendos intäkter ökade med 11 procent till 3,5 miljarder kronor under det andra kvartalet 2022. Samtidigt ökade förlusten före skatt till 68 miljoner kronor. Det var en rejäl försämring jämfört med samma period i fjol då förlusten var 22 miljoner kronor.

Läs mer: Uppsala bryter med Attendo 

Som orsak nämns hög personalomsättning och svårigheter att hitta kvalificerade medarbetare. Inflationen påverkar också bolaget negativ. 

Attendo har verksamhet i Sverige, Finland och Danmark.

Och det är framför allt verksamheten i Finland som tynger kvartalsresultatet. Vd Martin Tivéus flaggar i delårsrapporten för att priserna inom finländsk äldreomsorg behöver höjas för att kompensera bolagets kostnader ”förknippade med den nya äldreomsorgslagen och de senaste årens kraftigt stigande personalkostnader”. 

Attendo ska i år omförhandla alla avtal för äldreomsorg i Finland inför april 2023, då det sista steget i den finska bemanningsreformen inträffar. 

– Under kvartalet har vi slutfört förhandlingar motsvarande cirka 20 procent av avtalsvolymen in om äldreomsorg i Finland inför 2023. Vi har uppnått en genomsnittlig prisjustering på dessa avtal på cirka 30 procent, en nivå vi bedömer är tillräcklig för att uppnå långsiktigt hållbara villkor i Finland från 2023, säger Martin Tivéus i en kommentar till delårsrapporten.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

 

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev