Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kommunal Hälsa

Avskedad läkare kräver att landstingsdirektör får fängelse

Publicerad: 10 April 2008, 11:21

En läkare har stämt landstingsdirektören i Västerbotten på en miljon kronor för grovt förtal och kräver också att hon ska få ett ”kännbart” fängelsestraff.


Läkaren, Anders Mansten, var tidigare verksam vid Piteå Älvdals sjukhus i Norrbottens läns landsting. Därifrån avskedades han med motiveringen att arbetsgivaren ansåg att han var ett arbetsmiljöproblem.

Anders Mansten stämde då landstinget och tvisten slutade med en förlikning där landstinget betalade honom drygt 2 miljoner kronor mot att han drog tillbaka sin stämning.

I januari i år kritiserade Datainspektionen landstingen i Norrbotten och Västerbotten för att ha publicerat den arbetsmiljöutredning där Anders Mansten pekades ut som ett arbetsmiljöproblem på sina hemsidor. Detta var ett brott mot personuppgiftslagen, PUL, menade Datainspektionen.

Nu vill Anders Mansten ha kompensation för den skada han anser sig ha lidit till följd av publiceringen och har därför stämt Sofie Edberg, landstingsdirektör i Västerbottens läns landsting, på en miljon kronor för grovt förtal.

Han yrkar också att Sofie Edberg döms till ett ”kännbart” fängelsestraff.

Sofie Edberg säger till Västerbottens-Kuriren att hon inte är insatt i ärendet, men att Västerbottens läns landsting kan ha länkat till uppgifterna på Norrbottens läns landstings hemsida.

– Det är förvånande att Sofie Edberg inte säger sig känna till några detaljer, trots att vi fört en livlig korrespondens. Det som kanske är ännu mer förvånande är varför Västerbottens läns landsting över huvud taget publicerade de här uppgifterna som de visste var falska, säger Anders Mansten till tidningen.

Relaterat material

Datainspektionen kritiserar landsting för sekretessbrott

Läkare stämmer landsting

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev