Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Behandling styrs av var patienten bor

Publicerad: 18 september 2007, 13:03

Trots att MS-medicinen Tysabri minskar antalet skov med upp till 70 procent finns det stora regionala skillnader i vilka som får medicinen.


Tysabri är i första hand avsedd för patienter som har en aktiv sjukdom med täta skov, det vill säga perioder av sjukdomsutbrott. I olika kliniska studier har medicinen visat sig minska antalet skov med 65–70 procent. Det ska jämföras med runt 30 procent för den betainterferonbehandling som godkändes i mitten av 1990-talet.

– Det här är den första MS-medicinen som effektivt håller skoven i schack. Dessutom mår patienterna betydligt bättre jämfört med inter­feronbehandlingen, säger Anders Svenningsson, neurolog vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

"Rent maktmissbruk"
En sammanställning från svenska MS-registret, där alla patienter som får Tysabri registreras, visar dock att förskrivningen är ojämnt fördelad över landet.

Nästan alla de 284 patienter som behandlades med Tysabri i augusti 2007 återfinns vid universitetssjuk­husen i de stora städerna. Vid alla andra kliniker är det bara någon enstaka patient som får behandlingen – eller inga alls, som vid neurolog­klinikerna i Skövde, Borås, Udevalla och Vänersborg.

– En orsak till att Tysabri inte ges på mindre orter kan vara att neurologin är dåligt utbyggd, säger Anders Svenningsson.

– Men att begränsa det här läkemedlet av kostnadsskäl är, enligt min mening, rent maktmissbruk. Det finns inga sakliga argument att inte ge Tysabri. Vi som läkare är skyldiga att ge den bästa behandlingen, och att inte få göra det på grund av ekonomi gränsar till ett kriminellt beteende som borde leda till civilrättsliga åtgärder. Dessutom handlar det ofta bara om en merkostnad på 50 000 kronor per patient och år eftersom de flesta byter från en interferon­behandling som inte heller är gratis.

Kostnad på 5 miljarder per år
Även Sten Fredrikson, professor i neurologi vid Karolinska institutet, tycker att dagens situation är märklig. Tillsammans med hälsoekonomen Gisela Kobelt har han visat att MS kostar det svenska samhället 5 miljarder kronor varje år. Framför allt är det senare i sjukdomsförloppet som MS kan bli en riktigt dyr historia för samhället, då patienten drabbas av svåra funktionsbortfall, blir förtidspensionerad och kräver tillgång till personliga assistenter.

– Därför är det mycket angeläget, även ur ett samhällsekonomiskt perspektiv, att förhindra att patienternas sjukdom försämras, vilket Tysabri gör, säger Sten Fredrikson.

Läs även: Läkare på Sahlgrenska kräver rätt att skriva ut dyrare medicin

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News