måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Bristande kommunikation slutade med amputerat ben

Publicerad: 27 februari 2023, 11:03

Socialförvaltningen på Gotland har anmält flera fall av allvarliga missförhållanden och risk för allvarliga missförhållanden till Ivo enligt lex Sarah. Arkivbild.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Socialförvaltningen på Gotland anmäler tre ärenden enligt lex Sarah till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Ett fall gäller en person med hemtjänst som hade ett sår på foten – som slutade med ett förlorat ben.

Ämnen i artikeln:

Lex SarahHudIvoHemtjänstHemsjukvård

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Såret på foten förvärrades så pass att benet till slut behövde amputeras, enligt ett pressmeddelande. En utredning pekar på att brister i kommunikationen mellan hemsjukvård och hemtjänst ledde fram till att benet till slut inte gick att rädda. Utredningen visar också att beslut kring insatser har varit otillräckliga i fallet.

Läs också: Nytt vårdförlopp sätter ljuset på svårläkta sår

”Det här har fått allvarliga konsekvenser för den enskilde och det är ett missförhållande som vi nu anmäler till Ivo”, säger socialförvaltningens kvalitetschef Öystein Berge i pressmeddelandet.

De andra två Ivo-anmälda ärenden gäller medarbetare i omsorgen som misstänks ha stulit pengar från personer med funktionsnedsättning och dålig jargong mellan medarbetare och brukare på ett boende.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev