Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Chefer vaccinerade anhöriga före personal

Publicerad: 27 januari 2021, 12:06

Blir det doser över vid ett vaccinationstillfälle ska doserna erbjudas till vård- och omsorgspersonal eller andra prioriterade grupper.

Foto: Johan Nilsson/TT

Flera vårdchefer i Eskilstuna har låtit anhöriga gå före personal i vaccinationskön. Det visar en intern kontroll som kommunen gjort.


Ämnen i artikeln:

Covidvaccin

I förra veckan avslöjades att en enhetschef på ett äldreboende i Sörmland låtit vaccinera sin egen familj mot covid-19 – före personal. Nu visar en intern kontroll som vård- och omsorgsförvaltningen i Eskilstuna kommun gjort att ytterligare tre chefer låtit anhöriga gå före personal i vaccinationskön.

– Det är ytterligare tre fall som kommit fram i granskningen, säger Carl-Fredrik Movitz, kommunikationsstrateg på Eskilstuna kommun, till SVT Sörmland.

Enligt ett pressmeddelande från kommunen kommer händelserna nu att utredas. ”Vård- och omsorgsförvaltningen ser allvarligt på det som har hänt”, heter det.

Till SVT Sörmland säger Carl-Fredrik Movitz att det totalt handlar om en ”handfull doser” som har getts till anhöriga.

– Det är väldigt få i det stora sammanhanget, men det ursäktar ingenting, säger han.

När det blir doser över är tanken att personal på plats ska vaccineras i första hand och att ledig personal ska ringas in i andra hand. 

– Jag har förståelse för att det kan uppstå pressade situationer kopplat till vaccineringstillfällena. Det behöver gå fort och man vill inte att någon vaccindos ska gå till spillo. Det är dock väldigt viktigt att man i dessa situationer inte agerar på ett sätt så att det kan uppfattas som att man skaffar sig fördelar på grund av den position man har, säger Johan Lindström, förvaltningschef på vård- och omsorgsförvaltningen i Eskilstuna, i pressmeddelandet.

Relaterat material

”Ett relevant krav att alla som kan vaccinerar sig” 

Vaccinerad personal slipper inte skyddsutrustning

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Covidvaccin

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev