tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Dagens äldre dricker mer alkohol

Publicerad: 1 december 2022, 09:37

Äldre personer har andra alkoholvanor nu jämfört med tidigare. Genrebild.

Foto: Getty Images

Bland personer över 65 år har alkoholkonsumtionen ökat med 30 procent, vilket innebär ett trendbrott mot hur det har varit tidigare.

Ämnen i artikeln:

Toppnyheter

T


På det stora hela har alkoholkonsumtionen hos den svenska befolkningen minskat med 15 procent sedan 2004. Men minskningen är störst bland de yngre. Den enda ålderskategori som har en uppgång i sitt drickande är den äldsta, de som är 65 år och uppåt.

Läs också: RCC gjorde krångliga kostråd till lättläst broschyr 

Ökningen förklaras framför allt av att kvinnor i den åldersgruppen dricker mer – deras konsumtion har ökat med 46 procent, enligt rapporten som tagits fram av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, på uppdrag av Systembolaget. De äldre männens konsumtion är upp 17 procent.

Det förklaras också av att äldre i dag har bättre ekonomi och bättre hälsa än tidigare generationer. Många lever mer aktiva liv där alkohol kan ingå som en del av livsstilen.

Äldre dricker oftare och mindre mängder åt gången. Personer som var 65–84 år svarade att de i genomsnitt druckit alkohol sex gånger under den senaste månaden, i 2018 års undersökning.

De dricker också mer jämnt fördelat över veckan och över året, visar rapporten.

Samtidigt ökar känsligheten för alkohol ju äldre man blir, skriver Systembolaget i ett pressmeddelande. Det hänger ihop med minskad kroppsvikt, sämre hälsotillstånd och att sjukdomar som kräver medicinering är vanligare bland äldre.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev