Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Dålig koll på tunga lyft i vården

Publicerad: 28 oktober 2022, 06:27

Arbetsmiljöverket har nyligen gjort inspektioner av 1 300 privata arbetsplatser inom vård och omsorg, och ser stora brister i riskbedömningen av lyftskador.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

En av tre privata arbetsgivare inom vård och omsorg slarvar med att bedöma risker för belastningsskador när personalen lyfter tungt, enligt en ny rapport.

Ämnen i artikeln:

ArbetsmiljöverketSlutenvårdToppnyheterToppnyheter ArbetslivToppnyheter Kommunal Hälsa

T


– Ingen ska behöva bli sjuk eller skadad av sitt jobb, säger Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin.

Arbetsmiljöverket har nyligen gjort inspektioner av 1 300 privata arbetsplatser inom vård och omsorg. Det handlar om äldreboenden, hemtjänst, vårdcentraler och specialistläkarverksamheter i hela Sverige.

– Det är lite bedrövligt att det ser ut så här. Även om man inte dör av belastningsskador så handlar det om personal som far illa, säger Erna Zelmin, generaldirektör på myndigheten.

Det handlar om när personalen lyfter eller förflyttar patienter eller brukare på ett felaktigt sätt. Vid inspektionerna har Arbetsmiljöverket konstaterat att arbetsgivarna inte gör riskbedömningar som de ska och inte heller jobbar förebyggande för att undvika skador och förslitningar hos personalen

Enligt lag är arbetsgivaren skyldig att minska riskerna för belastningsskador genom riskbedömningar och genom att informera medarbetarna om till exempel hjälpmedel och bra arbetsställningar.

Flest anmärkningar blev det inom slutenvården där vårdtagaren ligger inne på en avdelning. Där påtalas brister hos omkring hälften av de inspekterade arbetsplatserna. Av de boenden som inspekterades får 24 procent en anmärkning och bland mottagningar är det 30 procent.

– Det är egentligen ingen kärnfysik och jag tror att man ofta vet hur man borde göra, men att stress eller trånga utrymmen leder till att man inte hämtar ett visst hjälpmedel. Men det är en risk för både personal och för patienter och brukarna, och arbetsgivaren behöver jobba med förutsättningarna, säger Erna Zelin.

Både män och kvinnor drabbas av belastningsskador, men kvinnor är enligt rapporten överrepresenterade.

Läs också: Stor inspektion av arbetsmiljön på akutsjukhus

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev