Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Danska strejken på väg ta slut

Publicerad: 5 maj 2008, 11:25

Danska strejken på väg ta slut

Tidigt i morse kom förhandlarna för ett av de strejkande facken och arbetsgivare i Danmark överens om ett avtalsförslag. Accepteras förslaget av fackförbundsstyrelsen blåses delar av strejken av på onsdag. Uppdaterad 11:24


Sedan den 16 april har runt 100 000 vårdanställda i Danmark varit i strejk. Men efter dagens uppgörelse ser nu delar av strejken alltså ut att vara på väg mot sitt slut.

Det är två fackförbund i hälso- och sjukvårdssektorn som strejkar i Danmark, i princip oberoende av varandra. Dels är det sundhetskartellet, som organiserar bland annat sjuksköterskor, dels är det FOA, vars medlemmar arbetar med omvårdnad i kommunerna.

Det är FOA och representanter för de danska kommunerna som nu kommitt överens om ett avtal.

Styrelsen för fackförbundet FOA ska ta ställning till avtalsförslaget under dagen, och blir det ett ja ska medlemmarna sedan rösta, uppger danska nyhetsbyrån Ritzau enligt Berlingske Tidene.

Uppgörelsen gäller som sagt endast det ena fackförbundet, och endast i kommuner. Strejken fortsätter med andra ord för flera tusen medlemmar inom regional vård och på sjukhusen.

Fram tills dagens överenskommelse, där detaljerna ännu inte är kända, hade arbetsgivaren erbjudit en löneökning på 12,8 procent över en treårsperiod. Enligt danska kommunförbundets chefsförhandlare, Mads Lebech, har ytterligare runt 35 miljoner kronor skjutits till för att få en överenskommelse på plats.

Hittills har den danska sjuksköterskestrejken kostat fackförbundet FOA cirka 350 miljoner danska kronor, skriver Berlingske Tidene.

Följ även bevakningen av svenska Vårdförbundets lönestrid. Klicka här

Relaterat material

Danska strejken i gång

Danska sjuksköterskor strejkar

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev