Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

De vill chefa på socialdepartementet

Publicerad: 6 november 2014, 08:18

Anders Printz, till vänster, och Taina Bäckström, till höger, vill båda ha tjänsten som är ledig sedan Olivia Wigzell, mitten, blev generaldirektör för SBU.

Foto: Pawel Flato, Sören Andersson.

Taina Bäckström, ställföreträdande generaldirektör på Socialstyrelsen, tillhör de många som vill efterträda Olivia Wigzell på socialdepartementet.


Olivia Wigzell har redan lämnat tjänsten som chef för enheten för folkhälsa och sjukvård på socialdepartementet. Nu håller hon på att installera sig som generaldirektör för Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU.

När ansökningstiden gick ut i början av veckan har 58 personer uttryckt sitt intresse för topptjänsten i socialdepartementet. Till de mer namnkunniga inom hälso- och sjukvården hör Taina Bäckström, generaldirektör Lars-Erik Holms högra hand.

Även avdelningschefen Petra Otterblad Olausson på Socialstyrelsen har lämnat in sina papper. Psykiatrisamordnaren Anders Printz aspirerar också han på att vara med och genomföra den nya regeringens sjukvårdspolitik.

För även om chefstjänsterna inte tillhör den politiska sfären på departementet spelar det stor roll vem som är sjukvårdsminister: Gabriel Wikström (S) eller företrädaren Göra Hägglund (KD).

På listan återfinns även ämnesrådet Lena Hellberg, som vikarierar på chefstjänsten och håller ställningarna till den är tillsatt. Överläkaren Karin Rudling, som varit aktiv inom Läkarförbundet, söker också tjänsten. Detsamma gäller Ingrid Strandman, i dag chef för Försäkringskassan i Västerås och Kristy Delisle, kommunikationsrådgivare på Gullers.

Innan Olivia Wigzell blev chef på socialdepartementet arbetade hon bland annat på Socialstyrelsen och var där chef för analysenheten. Hon har även varit landstingsråd (S) i Stockholms läns landsting. På Dagens Medicins senaste maktlista hamnade hon på fjärde plats.

Måns Rosén, den tidigare generaldirektören i SBU, har fyllt 65 år.

Relaterat material

Gabriels fyra utvalda

Agneta Karlsson blir statssekreterare

Här är vårdens nya ministrar

Så ser den nya regeringen på sjukvården

Jämlik vård viktigast för vårdministern

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev