Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Det här gäller för vaccineringar i höst

Publicerad: 10 oktober 2022, 09:48

Att ta flera vaccin samtidigt ökar risken för biverkningar något. Oftast är de lindriga, enligt Folkhälsomyndigheten. Genrebild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vaccinationerna mot säsongsinfluensan börjar den 8 november för personer i riskgrupp. Dit hör bland annat de som är 65 år och äldre, personer i medicinsk riskgrupp under 65, anhöriga till personer med kraftigt nedsatt immunförsvar och vård- och omsorgspersonal.

Ämnen i artikeln:

CovidvaccinFolkhälsomyndighetenÄldreomsorgInfluensaVaccinToppnyheterToppnyheter Kommunal Hälsa

T


Under fyra veckor prioriteras dessa grupper för vaccination. Efter den 5 december kan även andra vaccinera sig mot säsongsinfluensa.

Läs också: Fler på särskilda boenden kan få influensaprofylax 

Sedan september är även vaccineringen med påfyllnadsdoser mot covid-19 i gång. När covidvaccinen var nya uppmanades man att undvika att ta andra vaccin, till exempel mot influensa, samtidigt. Detta eftersom det inte var känt i detalj hur covidvaccinen fungerade. Den avrådan har man numera tagit bort.

– Man kan ta influensavaccin samtidigt som covid-19-vaccin, men helst inte i samma arm, säger Annasara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Detta för att man inte ska bli alltför öm i armen.

– Det finns också undantag. På särskilt boende ges ibland ett förstärkt influensavaccin och det bör inte tas samtidigt som ett av vaccinerna mot covid-19. Vaccinet, Nuvaxovid, är också ett förstärkt vaccin. Undantaget rör ett fåtal personer och personalen på boendet har information om detta, säger Annasara Carnahan.

Att ta flera vaccin samtidigt ökar risken för biverkningar något. Oftast är de lindriga.

– Risken för allvarliga biverkningar ökar däremot inte. För de allra sköraste kan det ändå vara bra med tid mellan de olika vaccinen. Även lindriga biverkningar kan vara jobbiga för dem, säger Annasara Carnahan.

Från och med i år finns också ett nytt nationellt vaccinationsprogram mot pneumokocker, som kan orsaka lunginflammation.

– Exakt vilka riskgrupper som ska ingå i programmet är inte bestämt ännu, det beslutas inom kort. Det är i stort sett samma riskgrupper som nu rekommenderas pneumokockvaccination, men programmet kommer att begränsa sig till andra åldersgrupper, säger Johanna Rubin, utredare på Folkhälsomyndigheten.

För närvarande rekommenderas pneumockovaccin till alla 65 år och äldre samt till vuxna och barn över två år som har sjukdomar som ger en ökad risk för allvarlig pneumokocksjukdom.

Att ta vaccin mot influensa och lunginflammation samtidigt går nästan alltid bra.

– Samma gäller att ta covid- och pneumokockvaccin samtidigt. Två vaccin är okej, oavsett vilka de är. Men det är onödigt att ta alla tre vid ett och samma tillfälle, inte minst för att man kan blanda ihop eventuella biverkningar då, säger Johanna Rubin.

Enligt Läkemedelsverket och Folkhälsomyndigheten ska man vänta minst sju dagar innan man tar det tredje vaccinet. För barn som vaccineras mot covid-19 rekommenderas generellt att man väntar i sju dagar med andra vaccinationer.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev