Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Dödstalen på äldreboenden sjunker drastiskt

Publicerad: 18 maj 2021, 06:18

Iréne Nilsson Carlsson är folkhälsoråd på Socialstyrelsen.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Under tiden då miljontals svenskar har vaccinerats har coronaviruset dödat långt färre människor på landets äldreboenden.


Ämnen i artikeln:

ÄldreomsorgSocialstyrelsenCovidvaccinI korthet

Under fyra och en halv månad, från oktober till februari, hade covid-19 tagit livet av 2 737 personer som bodde på så kallade särskilda boenden för äldre i Sverige. Under nästan tre månader nu under våren är motsvarande antal 130.

Tidsspannet är visserligen något kortare nu, men skillnaden väldig.

Läs mer: Åtgärder räddade inte äldres liv 

– Det var den gruppen som löpte den största risken för att avlida. Genom att man prioriterade vaccinering av den gruppen fick man ned antalet avlidna ganska fort trots allt, säger Iréne Nilsson-Carlsson, folkhälsoråd vid Socialstyrelsen.

”Utmaning nå ut”

Näst på tur stod människorna som lever med hemtjänst, vilket var en något större logistisk utmaning. Under perioden mellan oktober och februari var antalet döda i den gruppen 1 681 till antalet. Under den senaste perioden har det hittills räknats till 334.

– Dels valde man att prioritera dem med särskilt boende först då risken var som störst i den gruppen. Dels har det varit lite olika utmaningar när det gäller hemtjänstgruppen, att nå ut till dem och därför har det gjorts parallellt med att man vaccinerat de andra i de högsta åldrarna.

Minskningen av antalet avlidna visar oavsett att vaccinationen gjort stor nytta även bland dem som har hemtjänst, poängterar hon.

Läs mer: Hemsjukvården ska ha andningsskydd och visir 

Fram till början av maj hade lite drygt 70 procent av alla människor med hemtjänst blivit fullvaccinerade, med två doser. Bland människor på äldreboenden närmade det sig 90 procent.

Vissa hann inte få

Socialstyrelsens statistik delas upp i tre perioder, där den tredje ännu räknas. Statistiken bygger på dödsorsaksintyg – där läkare slagit fast att covid-19 orsakade personens död – vilket kan ta upp till tre veckor att ta fram. Dödligheten inom ovan nämnda grupper kan alltså ha fortsatt att minska ytterligare något.

Viruset har likväl orsakat minst 130 personers död på äldreboenden sedan den 15 februari. Det finns en risk att det var personer som inte hann bli vaccinerade fullt ut innan de blev smittade, enligt Iréne Nilsson-Carlsson.

– Sedan är det några som har fått covid också efter att de blivit vaccinerade. Är man väldigt skör från början kan det vara så att man inte heller överlever en mild sjukdom, säger hon.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev