Kommunal Hälsa
Doktorsavhandling: Anhöriga överbryggar den digitala klyftan i äldrevården
Publicerad: 3 augusti 2023, 13:30
Mycket av kontakten med vården sker i dag digitalt. Har du inte anhöriga som kan hjälpa dig om tekniken krånglar blir det svårt, säger Maria Nilsson som doktorerat vid Institutionen för hälso- och vårdvetenskap på Linnéuniversitetet i Kalmar.
Foto: Fredrik Persson/TT, Linnéuniverstietet
Anhöriga spelar en vital roll för äldre när tekniken krånglar och det är ”digitalt först” som gäller inom dagens vård och omsorg, visar färsk avhandling.
Maria Nilsson, forskare och lektor vid Linnéuniversitetet, har nyligen doktorerat med en avhandling som tar avstamp i det faktum att välfärdsteknik ofta framhålls som enda lösningen på utmaningen med en åldrande befolkning och ökande vårdbehov.
Läs också: Fysiska möten viktigt när äldre ska lära sig ny teknik
Avhandlingen ger en bild av synen dels på äldre, dels på anhöriga till äldre.
– Jag tyckte mig se att ansvaret för hälsa förläggs hos de äldre när vi ska använda välfärdsteknik, och det görs utan hänsyn till de olika förutsättningar som äldre kan ha. Det knyter också an till anhörigas situation, de som finns i hemmet där äldre ska vårdas med hjälp av välfärdsteknik, säger Maria Nilsson.
Hur de äldre respektive beslutsfattarna såg på de anhöriga skilde sig mycket åt.
– Beslutsfattare såg anhöriga som sociala kontakter, som en del av det sociala nätverket, men inte som delaktiga i vård och omsorg, säger Maria Nilsson.
De äldre å sin sida såg anhöriga som absolut ovärderliga.
– Det är de som överbryggar den digitala klyftan. Pensionärsorganisationer som jag pratade med sa, att om du har anhöriga så har du åtminstone en chans i dag.
Läs också: Här är tekniken som ska höja kompetensen i vården
Var de oroade för äldre som inte har anhöriga som kan hjälpa till?
– Ja, allt ska vara digitalt först i dag. Man ska koppla upp sig, förnya sina recept, ta kontakt med vårdcentralen, söka insatser i hemmet, när tekniken krånglar… har du inte anhöriga som kan hjälpa dig med det så blir det svårt och en ökad risk för social exkludering.
Kan vård och omsorg klara sig utan anhöriga?
– Det blir problematiskt, anhöriga gör en samhällsbärande insats i dag. Tidigare forskning har räknat ut att anhöriga gör insatser motsvarande ett ekonomiskt värde av 152 miljarder kronor i dag. Om man skulle ersätta alla anhöriga med undersköterskor så har vi estimerat det till att kosta 194 miljarder. Det är mycket pengar, säger Maria Nilsson som har en bakgrund som sjuksköterska inom kirurgisk vård, äldrevård, primärvård och operationssjukvård.
Kommentarer
Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.