onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Dörren öppen i riksdagen för kommunala läkare

Publicerad: 8 mars 2021, 07:24

Riksdagspartierna är positiva till att låta kommuner anställa läkare, enligt Sveriges Radio Ekot. Foto: Henrik Montgomery/TT

Det finns i dag en majoritet bland politikerna i riksdagen för att ändra lagen så att kommuner kan anställa läkare.

Ämnen i artikeln:

I korthetCoronakommissionenLena HallengrenEmma SpakHemsjukvårdÄldreomsorg

T

TT


Coronakommissionen föreslog i sin första delrapport att lagen bör ändras, så att kommunerna får möjlighet att själva anställa läkare. Inget riksdagsparti motsätter sig det förslaget, även om Centerpartiet och Miljöpartiet är tveksamma till hur det skulle fungera i praktiken i mindre kommuner. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Det tror jag hade varit en jättefördel för kommunerna om man hade kunnat ha den kompetensen tillgänglig, säger Sofia Nilsson, som sitter i socialutskottet för Centerpartiet, till radion.

Socialminister Lena Hallengren (S) nobbade i höstas tanken på kommunala läkare. Det gjorde även Sveriges Kommuner och Regioner som i november inte ansåg att det var ”vägen framåt”.

– Mindre kommuner riskerar då att få svårt att säkerställa alla behov inom den kommunala hälso- och sjukvården, sa Emma Spak, sektionschef för hälso- och sjukvård på SKR och utbildad läkare, då.

Som lagen ser ut i dag ansvarar kommunerna för vård och omsorg, men det är regionerna som är läkarnas arbetsgivare på äldreboenden och i hemsjukvården. 

Efter Coronakommissionens delrapport i slutet av förra året gav regeringen en utredare i uppdrag att titta på om det bör införas en medicinsk ansvarig läkare, mal, i kommunerna.

Relaterat material

SKR nobbar kommunalt anställda läkare 

”Jag tycker att vi skulle börjat testa tidigare” 

Läkarförbundet positivt till utspel om kommunala läkare

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev