Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Efter pandemin: Fler väljer äldreboende

Publicerad: 31 mars 2022, 06:49

Inflyttningen på äldreboenden var i höstas högre än före pandemin.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Antalet äldre som flyttar till äldreboende eller får hemtjänst ökar för första gången efter den kraftiga nedgången under coronapandemin. (1 kommentar)


Ämnen i artikeln:

ÄldreomsorgHemtjänstSocialstyrelsenCovid-19Toppnyheter Kommunal HälsaToppnyheter

När pandemin drog in över Sverige våren 2020 blottlades snabbt en illa rustad äldreomsorg. Tusentals dog på landets äldreboenden där smittan spred sig snabbt.

Läs också: Vattna blommor bra för äldres välmående 

Misslyckandet med att skydda de äldsta och sköraste syntes även i att många drog sig för att flytta in på boenden. Antalet äldre som fick hemtjänst för första gången minskade samtidigt med 45 procent.

Förtroendet för äldreomsorgen har naggats i kanten, men sedan andra halvåret 2021 har det skett en tydlig återhämtning, visar Socialstyrelsens lägesrapport för äldreomsorgen.

Inflyttningen på äldreboenden var i höstas rentav högre än före pandemin, med 165 inflyttade per 100 000 invånare, jämfört med 155 under samma period 2019.

Positivt, tycker Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell, som tror att god vaccinationstäckning och minskad smittspridning är de starkast bidragande orsakerna, snarare än ett återställt förtroende.

Läs också: Mar och karriärstegar – så kan den kommunala vården bli bättre 

Äldreomsorgen är i dag ”något bättre rustad” för en pandemi, säger hon.

– Vi har mätt arbetet med att jobba smittsäkert och följa basala hygienrutiner, och där har vi sett vissa förbättringar. Men fortfarande är det mycket som återstår för att man ska klara en ny kris i äldreomsorgen.

Vad är det som brister?
– Tillgången till medicinsk kompetens och kompetent personal. Där pågår omfattande satsningar med hjälp av statsbidrag, olika typer av stöd och ny lagstiftning, men de strukturella bristerna finns kvar.

– Det tar tid att åtgärda, men arbetet är påbörjat. Det handlar om uthållighet och att tänka att det här inte är kostnader för samhället, utan investeringar i att människor ska ha ett gott liv även i den sista delen.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2022-04-04

Det skulle vara intressant med en artikel där man jämför över landet hur många fler som beviljats vård- och omsorgsboende samt tänkbara förklaringar till eventuella regionala skillnader som finns. Borås har för få egna platser på vård-och omsorgsboende och måste köpa platser utanför Borås, enligt mediauppgifter.

Magnus

 

2022-03-31

Mycket bättre att först erbjuda äldre t ex 80-åringar och alla som ansöker om äldreomsorg en symtomskattning och vid behov en läkemedelsgenomgång med apotekare. Det handlar om att fånga vanlig, gammal, föråldrad behandling i tid annars blir det dyrt för kommunerna.

Apotekare specialiserad på äldre

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev