Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Endast sex landsting klarar krav att få dela kömiljard

Publicerad: 22 december 2008, 10:29

Endast sex landsting klarar att ge sina patienter vård inom den tid som krävs för att ta del av regeringens så kallade kömiljard.


För snart två veckor sedan presenterade regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, hur den så kallade kömiljarden ska fördelas. Pengarna är en satsning från regeringen i syfte att sporra landstingen att korta väntetider i vården.

Enligt uppgörelsen ska pengarna fördelas i efterhand till de landsting där minst 80 procent av patienterna får vård i tid, det vill säga inom de ramar som vårdgarantin utlovar.

Pengarna är jämt fördelade mellan två moment – väntetid för besök till specialist och väntetid på behandling eller operation.

Nu har SKL undersökt hur många av landstingen som levde upp till dessa delar i vårdgarantin den 31 oktober 2008.

Och det gjorde endast sex sjukvårdshuvudmän. Gotland kommun, Landstinget i Kalmar län och Landstinget Västmanland levde upp till båda delarna i vårdgarantin.

När det gällde besök till specialist kunde dessutom Landstinget i Jönköpings län ge vård i tid. När det gällde väntan på operation eller behandling kunde även Norrbottens läns landsting och Västra Götalandsregionen leverera vård i tid till patienten.

Sedan den nationella vårdgarantin infördes för tre år sedan har mönstret varit ungefär detsamma: var fjärde patient får vänta för länge, skriver SKL i sitt pressmeddelande.

Färdig överenskommelse om miljardsatsning mot köer

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev