måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Eskilstuna vill drogtesta kommunanställda

Publicerad: 3 augusti 2023, 06:30

Drogtesterna ska bygga på frivillighet, enligt kommunstyrelsens vice ordförande i Eskilstuna. Genrebild.

Foto: Mostphotos

För att minska droganvändningen i kommunen och för att komma åt gängens pengar vill Eskilstuna kommun genomföra drogtester på sina 10 000 anställda, skriver Dagens Samhälle.

Ämnen i artikeln:

Senaste nyttVecka 31

TT


Eskilstuna har under året varit hårt drabbad av gängrelaterade skjutningar och andra våldsdåd. Kommunen har i flera år också genomfört drogtester på avloppsvattnet, där en stor mängd narkotika konstaterats.

Läs också: Karolinskas drogtester strider mot LOU

– Alla skjutningar och sprängningar i Sverige har sin grund i droger, men vi pratar inte om marknaden. Vi vill strypa rekryteringen till gängen, men det kommer aldrig att gå så länge det finns en drogmarknad, säger Jari Puustinen (M), kommunstyrelsens vice ordförande till Dagens Samhälle.

Nu kikar kommunen på hur testerna rent praktiskt ska genomföras, men tanken är att testerna ska göras på regelbunden basis där vissa yrkesgrupper testas oftare. Testerna ska bygga på frivillighet och om ett drogtest visar sig vara positivt har arbetsgivaren ett ansvar att hjälpa den anställde att bli av med sitt beroende.

I dag är det allt fler företag i Sverige som drogtestar sin personal, enligt Dagens Samhälle. Att vägra kan resultera i omplacering eller avsked. Men anställda inom offentlig sektor har större skydd genom grundlagen. I Regeringsformen står det nämligen att ”varje medborgare är gentemot det allmänna skyddad mot påtvingade kroppsliga ingrepp”.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev