Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Ett steg närmare fast omsorgskontakt i hemtjänsten

Publicerad: 9 september 2021, 13:14

Snart måste alla kommuner erbjuda äldre med hemtjänst en fast omsorgskontakt, berättar socialminister Lena Hallengren. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT, Bertil Ericson / TT

Regeringen går vidare med förslaget om en fast omsorgskontakt i hemtjänsten. Kontaktpersonen ska ha yrkestiteln undersköterska, meddelar socialministern.

Ämnen i artikeln:

HemtjänstLena Hallengren

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Regeringen och socialminister Lena Hallengren (S) vill ändra på socialtjänstlagen så att äldre med hemtjänst får en namngiven omsorgskontakt. Det beskedet kom på torsdagen.

Läs mer: Fast omsorgskontakt ska lyfta hemtjänsten

Syftet är dels att öka tryggheten för äldre, dels att höja kvaliteten på hemtjänsten. Det senare innebär att den som utses till fast omsorgskontakt ska ha den skyddade yrkestiteln undersköterska.

– Alla hemtjänsttagare ska genom den här reformen tilldelas en namngiven undersköterska som håller ihop hemtjänsten. Annars är det i dag ett problem att man som äldre har många kontakter inom hemtjänsten, sa Lena Hallengren vid en digital pressträff. 

Hon betonade att när regeringen nu lägger fram en proposition om fast omsorgskontakt så måste kommuner ha sådana undersköterskor. Det är inte längre valfritt.

Förslaget bygger på en utredning som presenterades i november förra året. Utredaren Barbro Westerholm (L) hade då räknat fram att det behövs 2 500 fler undersköterskor för att införa fast omsorgskontakt i hemtjänsten. Enligt henne innebär det 1,2 miljarder kronor i ökade lönekostnader för kommunerna.

I rollen om fast omsorgskontakt ingår bland annat att koordinera insatserna kring den äldre. Kontaktpersonen ska också vara en person som brukare och anhöriga kan vända sig till för att få stöd och svar på frågor om omsorgen.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev