Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Färre sjuksköterskor oroar Vårdförbundets masar

Publicerad: 15 augusti 2017, 11:45


Antal sjuksköterskor per 100 000 invånare kommer att minska med 8 procent i Sverige under åren 2014–2030. Den bedömningen gör Socialstyrelsen i en rapport om tillgång och efterfrågan på personal inom hälso- och sjukvården. 

I samma rapport konstateras att tillgången på sjuksköterskor, i förhållande till befolkningsstorleken, minskade med nära 0,5 procent mellan 2013 och 2014. För specialistsjuksköterskor var minskningen fyra gånger så stor: 2 procent.

På Vårdförbundet har man märkt att andelen sjuksköterskor i kommunal vård minskar.

– Det är oroande, det borde vara tvärtom. Den kommunala sjukvården är större än någon annan sjukvård i Sverige sett till andelen vårdtagare. Det finns en oro hos våra masar att andelen sjuksköterskor minskar, säger Vårdförbundets vice ordförande Ann Johansson. 

Varför kommunerna skär ned på sjuksköterskor har hon inget riktigt svar på. Delvis kan det handla om att spara pengar. 

Finns det risk för att patientsäkerheten hotas?

– Det finns det alltid, naturligtvis. Du behöver en dygnet runt försörjning av sjuksköterskor. Vi ser i en del kommuner att sjuksköterskor är så kallade konsulter, där de går in och gör specifika arbetsuppgifter. Man kan inte var uppgiftsbaserad, du behöver vara helhetsbaserad. Det viktigaste är kanske inte alltid att dela ut läkemedel, utan att se helheten, säger Ann Johansson.

Samtidigt som sjuksköterskorna blir färre sett till antalet invånare blir antalet äldre fler. Regeringen räknar med att andelen 80-åringar kommer att vara dubbelt så många år 2030 som i dag. Finansminister Magdalena Andersson (S) skrev i vårbudgeten att behovet av äldreomsorg kommer att öka med 30 procent fram till år 2030, jämfört med 2015.

Vill du läsa mer?

Starta din prenumeration.

Första 30 dagarna utan kostnad

Obegränsad tillgång till allt digitalt innehåll
Nyhetstidningen direkt i brevlådan, 34 nr per år
Överblick, fördjupning och snabb uppdatering om svensk hälso- och sjukvård

Möjlighet att säga upp under första 30 dagarna

För 2 795 kr ex. moms (ord. pris 3 495 kr ex. moms) får du tillgång till allt vårt digitala material och vårt magasin. Prenumerationen är löpande på årsbasis. Första månaden är utan kostnad och du har under den perioden möjlighet att säga upp din nystartade prenumeration.

Starta din prenumeration
Redan prenumerant? Logga in

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News