Kommunal Hälsa
Fler bilolyckor i hemtjänsten än i taxibranschen
Publicerad: 23 februari 2022, 14:30
Hemtjänsten är inblandad i fler bilolyckor än taxichaufförer. Genrebild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Hemtjänsten är oftare inblandad i trafikolyckor än bussförare och taxichaufförer, skriver Kommunalarbetaren. Stressiga scheman nämns som en orsak.
Antalet olyckor per tusen anställda är högre i hemtjänsten än i taxibranschen och kollektivtrafiken. De senaste tio åren har medarbetare inom hemtjänsten varit med om över tusen bilolyckor med personskador, uppger tidningen.
Läs mer: Google Maps förstör scheman
Vanligaste rapporterade personskador rör nacke, nackkotor, nackmuskler. Och antalet olyckor med personskador har ökat, från 61 år 2011 till 112 år 2019.
Även mindre allvarliga olyckor med plåtskador är vanliga.
– Vi har runt 400 bilar i kommunen och vi får in skadeanmälningar tre till fyra gånger i veckan, de flesta i hemtjänsten. De krockar med stolpar och betongsuggor, säger Ulf Löfvenberg, bilchef på transportenheten i Östersunds kommun, till Kommunalarbetaren.
Det finns ingen forskning över varför hemtjänsten är med om många bilolyckor. Men forskare vid både Stockholms universitet och Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, pekar ut stress och mycket bilåkande som orsaker.
– Den typen av schemaläggning med minutstyrning, som många i hemtjänsten har, kan leda till ett riskfyllt beteende. Tidspressen uppmanar till att köra snabbare än man borde göra. Det är ganska uppenbart vad problemet är här, säger Anna Dahlman, forskare på VTI, till tidningen.
Upp till en fjärdedel av arbetsdagen kan medarbetare på landsbygden tillbringa i bil på väg till och från olika brukare, enligt forskning från Stockholms universitet. Kommunalarbetaren har pratat med ett skyddsombud i Vallentuna kommun som berättar att det kan bli 25–30 mil i bilen under ett kvällspass på sex timmar.
Kommentarer
Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.