söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Fler får lämna sjukhuset när de ska

Publicerad: 6 april 2021, 09:46

Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på Sveriges Kommuner och Regioner, SKR. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

På fyra år har andelen patienter inom somatisk vård som skrivs ut samma dag de är utskrivningsklara ökat från 13 till 67 procent. (1 kommentar).

Ämnen i artikeln:

I korthetEmma Spak

LB


– Nu slipper patienter som behöver fortsatt vård och omsorg i hemmet ligga och vänta på att få komma hem när de inte längre är i behov av sjukhusvård, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, i en kommentar på organisationens sajt.

Utskrivningsklara patienter på sjukhus är inte längre ett problem på sjukhusen, konstaterar SKR i rapporten Samverkan vid utskrivning från sjukhus - införande av ny lagstiftning 2017 – 2020. Medelvårdtiden för de utskrivningsklara har minskat från 4,6 till 2,1 dagar mellan 2017 och 2020 inom somatisk vård. 

Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård började gälla inom somatisk vård 2018. Syftet var att patienter inte ska vistas i onödan på sjukhus.  

Året efter började lagen gälla fullt ut även inom psykiatrisk vård. Förändringen där följer samma mönster som den somatiska vården men ligger några månader efter, enligt SKR.

Andelen patienter som lämnar sjukhuset samma dag de är utskrivningsklara ligger på mellan 80 och 90 procent inom psykiatrin, vilket kan jämföras med 70 procent i den somatiska vården.

 

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2021-04-07

Glädjande siffror och ”Samverkanslagen” har haft stor betydelse! Hade varit spännande att höra regioners och kommuners teori om hur det gått till? Har sjukhusen slutat att kalla patienter ”färdigbehandlade” alltför tidigt? Eller har kommuner fått fram fler kommunala boenden? Fler i hemtjänst? Bättre biståndsbedömningar? Eller har pandemin gjort att anhöriga jobbar hemifrån och lättare kan ta hand om sina äldre....? Finns någon sådan analys ännu?

Charlotte Barouma, allmänläkare, konsult primärvårdsutveckling

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev