söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Folkhälsomyndigheten vill kunna isolera sjuka på äldreboende

Publicerad: 23 oktober 2020, 07:57

Foto: Adam Wrafter/Bildbyrån

Demenssjuka med covid-19 ska kunna isoleras på äldreboende och kommuner ska tillåtas anställa läkare.

Ämnen i artikeln:

CoronakrisenFolkhälsomyndighetenDemens

T

TT


Frågan har varit het under pandemin. Hur ska äldreboenden hantera en situation med demenssjuka personer som inte förstår att de har covid-19, och som därmed riskerar att omedvetet smitta andra?

En omdebatterad strategi har varit att stänga in smittade i sina lägenheter. I vissa fall genom att ställa möbler framför dörren, som Ekot berättat om.

Men enligt smittskyddslagen får denna isolering endast göras på regionernas vårdinrättningar, till exempel på sjukhus.

Många särskilda boenden har i princip isolerat äldre i sina bostäder trots att det egentligen inte är lagligt möjligt, säger Bitte Bråstad, chefsjurist på Folkhälsomyndigheten.

Myndigheten tror att en lagändring vore bra för patientsäkerheten.

Det är bättre att bli isolerad i sitt eget hem än att bli förflyttad till ett sjukhus när man är gammal och skör, säger chefsjuristen.

Redan i våras kom kravet på lagändring från SKR (Sveriges kommuner och regioner), och arbetsgivarorganisationen välkomnar att också Folkhälsomyndigheten går på samma linje. Nu behöver regeringen agera snabbt medan smittspridningen fortfarande är låg inom äldreomsorgen, anser Greger Bengtsson, samordnare för äldreomsorg på SKR.

Jag är orolig för hösten och vintern. Man har reagerat snabbt i andra frågor och jag ser inte någon anledning varför man inte skulle kunna göra det också i den här frågan, säger han.

Men det är inte bara en lag som behöver ses över, enligt Folkhälsomyndigheten. Myndigheten föreslår också att regeringen gör det möjligt för kommuner att anställa läkare, vilket i dag är förbjudet då de anställs av regionerna.

Vi anser att det även behöver finnas möjlighet att anställa läkare utifrån att det är så många personer som är svårt sjuka inom äldreomsorgen. Det hade kanske underlättat om läkare på ledningsnivå i kommunen kan vara med och planera verksamheten, säger Bitte Bråstad.

Båda förslagen analyseras av regeringen och socialminister Lena Hallengren (S) utesluter inget, men uttalar sig ändå kritiskt mot förslaget om kommunalt anställda läkare.

– Att kommunen skulle vara arbetsgivare åt läkare tror jag inte är att föredra, säger hon.

Enligt ministern kan det bli särskilt svårt för mindre kommuner att rekrytera läkare.

Regionerna har det ansvaret och man kan inte bara lämpa över det på kommunerna.

Erik Nilsson/TT

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev