Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kommunal Hälsa

Folkhälsomyndigheten vill utfärda färre besöksförbud

Publicerad: 2 februari 2021, 07:20

Folkhälsomyndighetens Malin Grape vill se färre besöksförbud på äldreboenden.

Foto: Lena Katarina Johansson

Myndigheten ska framöver hårdare granska kommuner som låser dörrarna på äldreboenden för anhöriga.


Ämnen i artikeln:

FolkhälsomyndighetenCovid-19

Ett 40-tal av landets 290 kommuner har för närvarande tillfälliga besöksförbud för att förhindra smittspridning. Folkhälsomyndigheten, som beviljar förbuden, vill se en minskning.

– Vi har förhoppning om att färre ansöker om besöksförbud när vaccinationerna är färdiga, säger Malin Grape, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Finns det överhuvudtaget något skäl för ett besöksförbud när personerna på boendena är vaccinerade?

– Det finns fortfarande frågetecken kring vaccinen. Till exempel om de bara skyddar mot allvarlig sjukdom och inte mot smittspridning.

Förutom att innebära ett intrång i Europakonventionen om mänskliga rättigheter har besöksförbud visat sig medföra gravt negativa konsekvenser, både för boende och anhöriga. För att se till att kommunerna inte lättvindigt inför besöksförbud kräver därför Folkhälsomyndigheten att kommunerna, i sin ansökan, redovisar vilka andra åtgärder som redan vidtagits samt motiverar på vilket sätt ett besöksförbud skulle hjälpa. 

Framöver ska Folkhälsomyndigheten också följa upp så att kommunerna verkligen anstränger sig för att undvika besöksförbud i största mån.

– Det är viktigt för oss att besöksförbudet ses som ett undantag. Vi vill se vilka åtgärder man vidtar medan man har förbud, säger Malin Grape.

Får ni signaler om att kommuner ”slappnar av” när de beviljas besöksförbud?

– Vi vill säkerställa att det inte händer.

Fortfarande har en majoritet av kommunerna avstått från att ansöka om ett besöksförbud inom äldreomsorgen och Folkhälsomyndigheten saknar i dagsläget en analys om varför.

– Det är en relevant fråga varför en del tycker att besöksförbud behövs. Grannkommuner i samma region med samma smittoläge gör olika, där en del ansöker om besöksförbud medan andra tycker att man klarar det på andra sätt, säger Malin Grape.

Redan i november förra året, innan kommuner kunde ansöka hos Folkhälsomyndigheten om tillfälliga förbud, sade statsepidemiolog Anders Tegnell att det är ovanligt att besökare sprider covid-19 på äldreboenden.

Internationella studier visar att besöksrestriktioner inte har haft betydelse för att minska smitta. Efter Coronakommissionens delrapport i december sade Marta Szebehely, professor emeritus i socialt arbete med inriktning mot äldre, att det förmodligen beror på att besökare träffar en person och inte rör sig i byggnaden.

– Studier visar också att timavlönad personal är en riskfaktor för de arbetar ofta på mer än ett ställe. Däremot visar studierna inte att besöksrestriktioner ha varit av betydelse för att minska smitta, sade Marta Szebehely då.

Relaterat material

Folkhälsomyndigheten tveksam till besöksförbud 

Ny föreskrift tillåter besöksförbud 

KI-professor om äldreomsorgen: ”Man hade inte koll”

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev