Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

”Förtroendet är förbrukat ”

Publicerad: 23 juni 2011, 09:12

En majoritet av läkarna på Hallands sjukhus Varberg kräver nu sjukhuschefen Anders Dybjers avgång. Förtroendet för honom är helt förbrukat, enligt en skrivelse till regionledningen.


Över hälften av läkarna har signerat skrivelsen med skarpt formulerade krav på sjukhuschefen Anders Dybjers avgång. Läkarnas uppfattning är att hans ledarskap, kritik mot verksamheten och misstro mot läkarna allvarligt skadat verksamheten och allmänhetens förtroende för vården. ”Vårt förtroende för Anders Dybjer som sjukhuschef för Hallands sjukhus Varberg är helt förbrukat”, skriver läkarna.

Kulmen på läkarnas missnöje blev när skyddsombudet och kirurgen Thomas Zilling varslades om avsked under pågående konflikt om arbetsmiljön. ”I egenskap av sjukhuschef bär Anders Dybjer det yttersta ansvaret för denna drastiska åtgärd som åsamkat verksamheten och förtroende för ledningen stor skada”, skriver läkarna i brevet.

Skrivelsen med 78 underskrifter har skickats till Sverige Läkarförbund, som i sin tur ska skicka brevet utan namn till regionledningen i Halland. Detta för att inte röja identiteten på läkarna som är rädda för repressalier.

Mats Eriksson (M), ordförande för hälso-och sjukvårdsstyrelsen i Region Halland är kritisk till läkarnas skrivelse, som han anser inte går att ta på fullt allvar eftersom namnunderskrifter saknas.

–Jag har väldigt lite förståelse för det. Jag betraktar det som ett anonymt brev, säger Mats Eriksson till Dagens Medicin.

Den politiska ledningens förtroende för Anders Dybjer är intakt.

– För oss är det solklart. Han har vårt fulla stöd att genomdriva de förändringar som behövs och som vi politiker beslutat om.

Mats Eriksson medger dock att medarbetarnas förtroende för ledningen är viktigt under ett förändringsarbete och att konflikterna påverkar arbetssituationen. Men han tillbakavisar läkarnas uppfattning att Anders Dybjer skulle ha skadat sjukhusets anseende och verksamhet.

– Jag tror att läkarnas eget agerande innebär ett större men för verksamheten. Det här handlar om  demokratiskt fattade beslut om förändringar som ska genomföras. Det finns ingen återvändo.

Dagens Medicin har även sökt Anders Dybjer, men inte lyckats få en kommentar.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News