Kommunal Hälsa
Frustrerande ge patient råd per telefon när sjukvårdens tider inte räcker
Publicerad: 19 mars 2008, 15:17
Att ge råd per telefon är komplext och kan vara konfliktfyllt, enligt en ny avhandling vid Göteborgs universitet.
Vid sjukvårdsrådgivningen i Fyrbodal beräknas sjuksköterskorna ta emot uppemot 9 000 samtal var per år. De har tillgång till tider på jourcentraler och tidiga tider i primärvården för att boka in patienter på. Sjukvårdsrådgivningen sitter som spindel i vårdkedjenätet. Men ofta räcker tiderna inte till.
– Det blir väldigt tydligt att sjuksköterskan måste hantera vårdens brist på resurser. Många uppfattar det som väldigt frustrerande när de inte kan erbjuda den vård som de upplever att den som ringer behöver, säger arbets- och beteendevetare Monica Andersson Bäck som granskat sjukvårdsrådgivningen.
Det kan vara svårt att bedöma människors behov av vård med bara berättelsen i andra änden av telefonlinjen att förlita sig till. Synintryck saknas och nya kunskaper i kommunikation och bedömning via hörsel behövs.
– Människor är ju väldigt olika i hur man skattar, undervärderar eller övervärderar vad som har hänt.
Monica Andersson Bäck har funnit att arbetet kräver lång klinisk erfarenhet och helst erfarenhet från olika verksamheter inom sjukvården.
– Det är oftast de som har det som trivs bäst, som lättast skapar sig den inre bilden av symtom och kan ge lämpliga råd kring om man ska åka in eller kan avvakta.
En del andra telefonsjuksköterskor trivdes inte. De saknade den direkta patientkontakten och gillade inte att jobba lite vid sidan av övrig vård.
Ett område där sjukvårdsrådgivningen har kommit långt är dokumentationen och vanan vid att använda ett datoriserat beslutsstöd.
Monica Andersson Bäck anser att den rådgivning som sker per telefon ute i den kliniska vardagen har en hel del att lära av sjukvårdsrådgivningen.
– Det krävs erfarenhet att göra bedömningar, ge råd, hjälp och hänvisning via telefon. Ofta inom vården generellt är det fortfarande den som är yngst och minst erfaren som tilldelas ansvaret att svara i telefonen, säger Monica Andersson Bäck, som anser att arbetsuppgiften ska uppvärderas.
Avhandlingen heter Conceptions, conflicts and contradictions in the introduction of a Swedish Health call centre.