Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Fullt på IVA - kvinna dog

Publicerad: 10 januari 2013, 09:04

En kvinna dog när hon trots en allvarlig blodförgiftning inte flyttades till intensivvårdsavdelningen. Nu får sjukhuset hård kritik av Socialstyrelsen.


När den 70-åriga kvinnan kom in till sjukhuset i Halmstad hade hon på kort tid utvecklat en allvarlig blodförgiftning. Hennes immunförsvar var starkt försvagat efter en cellgiftsbehandling mot lungcancer. En cancer som bedömdes som botbar. Trots detta skrev den tjänstgörande läkaren in kvinnan som en palliativ patient på lungmedicin, skriver Hallandsposten.

Det dröjde fyra timmar innan kvinnan fick antibiotika. Sjukhuset övervägde om kvinnan skulle flyttas till intensivvårdsavdelningen (IVA) men avstod då alla vårdplatser där var upptagna. Morgonen därpå kollapsade kvinnans vitala kroppsfunktioner och ett försök att flytta henne till IVA gjordes. Men det var för sent och hon avled.

Socialstyrelsen riktar nu hård kritik mot Hallands sjukhus i Halmstad. Sjukhuset får kritik för att det dröjde fyra timmar innan patienten fick antibiotika och för att patienten inte flyttades till IVA. I sitt yttrande skriver Socialstyrelsen att sjukhuset  borde kunnat anta att det inte gick att reda upp situationen på en vanlig vårdavdelning .

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev